Češi utrácejí za brýle stále víc

Brno - Češi utrácejí za brýle čím dál víc. Loni to bylo kolem 4,5 miliardy korun, asi o deset až 15 procent víc než v roce 2006. Odhaduje to Společenstvo českých optiků a optometristů. Přesná čísla zatím organizace nemá k dispozici. Češi ale podle odborníků nastupují trend běžný v cizině, každý už má víc než jedny brýle. Nejen trendy jsou předmětem největšího veletrhu v oboru u nás Opta, který probíhá v Brně právě v těchto dnech.

Zatím je to tak 1,3 až 1,5 obroučky na osobu, spočítal viceprezident společenstva Ivan Vymyslický. Na dnešní evropský standard se Česko podle něj dostane zhruba za sedm až osm let. „Pro optiky byl loňský rok velmi zajímavý. Výrazně to souvisí se zlepšující se ekonomickou situací země,“ doplnil Vymyslický.

Průměrné obroučky stojí zhruba 2.500 Kč. Češi přitom mají výběr jako nikdy dříve. Výrobci přicházejí na trh s novými tvary, barvami i materiály, které jsou stále odolnější. Nové možnosti jsou také v oblasti brýlových i kontaktních čoček.

Lidé přitom brýle berou čím dál víc jako módní doplněk. I tady jsou možnosti nepřeberné. Na své si přijdou vyznavači klasiky i módních výstřelků.

Situaci na trhu odráží také Opta. Letos nabízí expozice 220 firem z 26 zemí, mezi nimi i značky jako Karl Zeiss, Sagitta, Johnson & Johnson či Novartis. Letos poprvé se účastní společnosti z Brazílie a Izraele. Pořadatelé tentokrát dají větší prostor než v minulosti dětským brýlím. Opta patří k nejmenším brněnským veletrhům, zabírá jediný pavilon. Ve svém oboru je ale hlavní výstavní akcí pro Česko a Slovensko.

Vydáno pod