V RM-Systému přibudou od pondělí akcie Volkswagenu, Microsoftu a McDonald's

Praha - Akcie pěti světových značek, například německého majitele automobilky Škoda Auto - firmy Volkswagen, americké softwarové společnosti Microsoft nebo amerického řetězce rychlého občerstvení McDonald's, budou od pondělí pro české drobné investory mnohem dostupnější. Dalšími novými obchodovanými akciemi budou výrobce čipů Intel a ropný gigant Exxon Mobil. Na svůj mimoburzovní trh je umístí organizátor obchodů s cennými papíry RM-Systém a obchodovat se budou v korunách.

Investoři budou mít podle člena představenstva RM-Systému Jiřího Vodičky jistotu, že mohou kdykoliv akcie nakoupit nebo prodat. Akcie budou moci investoři obchodovat v takzvaných lotech, tedy v balících, nebo i po jednotlivých kusech. Například jeden lot akcií Volkswagenu bude obsahovat deset akcií, bude stát kolem 38 000 korun a obchodní poplatek bude činit 146 korun. 

Akcie McDonald's se pohybují kolem ceny 940 korun za kus. „Společnost McDonald's Česká republika je velice potěšena faktem, že se česká veřejnost, a tedy i zákazníci restaurací McDonald's mohou stát akcionáři McDonald's, a tak vlastně svou danou částí ovlivňuji podnikání společnosti,“ uvedla mluvčí řetězce Drahomíra Jiráková.

RM-Systém očekává, že akcie světově uznávaných firem dále zvýší zájem o kapitálový trh, který trpí nedostatečnou nabídkou kvalitních domácích akcií. Ceny akcií v minulých měsících sice výrazně ztrácely, ale podle analytiků se tím opět staly pro dlouhodobé investory atraktivnější.
RM-Systém již před časem některé zahraniční akcie na trh umístil, aby
poptávku vyzkoušel, a s aktivitou byl spokojen.

Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě. Koncern Volkswagen loni v celém světě prodal 6,19 milionu vozů, což byl proti předchozímu roku nárůst o 7,9 procenta. Automobilka Škoda Auto loni prodala na všech světových trzích rekordních 630 032 vozů. Meziročně to představovalo nárůst dodávek o 14,5 procenta.

Microsoft, světový lídr v poskytování softwaru, nyní přitahuje pozornost
snahou převzít internetovou společnost Yahoo. Americký ropný gigant Exxon Mobil hospodařil loni s rekordním ziskem 40,6 miliardy dolarů, v přepočtu 704,5 miliardy Kč. Byl to nejvyšší zisk, jaký kdy vykázala společnost ve Spojených státech.

RM-Systém měl loni přes silný růst obchodů na osm miliard korun na domácím kapitálovém trhu jen zhruba procentní podíl. Na rozdíl od burzy se ale zaměřuje na drobné a střední investory a internetové obchodování. Podle obchodníků s cennými papíry je v Česku o obchodování akcií v porovnání s vyspělými státy jen malý zájem, ale poptávka se rok od roku zvyšuje.