Počet odhalených padělků bankovek v Česku loni klesl

Praha - Počet odhalených padělků českých korun loni výrazně klesl. V oběhu bylo v roce 2007 zadrženo 3 275 zfalšovaných bankovek. Na překvapivě nízkém výsledku se však podílela spíše policie, která zaznamenala pouze 249 případů. Celkem je přitom v Česku v oběhu přes 340 milionů bankovek. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejní Česká národní banka a které České televizi v předstihu poskytl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

„Je možné, že padělatelé zatím opustili Českou republiku s ohledem na blížící se termín přijetí eura. Je také možné, že policie něco připravuje a necháme se překvapit letos,“ komentoval výsledky Řežábek.

Nejvíce se v Česku padělá tisícikorunová bankovka. To je způsobeno možností jejího uplatnění a poměrně vysokou nominální hodnotou. „Pětitisícovku si každý jistě prohlédne více než tisícovku,“ dodává Řežábek. U tisícikoruny se proto podle něj ČNB chystá v tomto směru přijmout blíže nespecifikovaná opatření. Úspěchem ČNB je nový vzor dvoutisícové bankovky, který banka uvolnila do oběhu loni. Za celý rok u ní nebyl zaznamenán ani jeden falzifikát.

ČNB vyhodnocuje množství zfalšovaných bankovek za celou dobu existence samostatné české koruny. Z výsledků těchto sledování vyplývá, že česká měna se ve srovnání například s eurem padělá výrazně méně. V Česku vychází jeden padělek na 170 tisíc pravých bankovek. Tento poměr v eurozóně činí 1 ku 21 tisícům. Podle Řežábka je to způsobeno zejména velikostí českého trhu. Česká koruna jednoduše pro padělatele není tak atraktivní.

Pokud někdo objeví padělanou bankovku, má ze zákona povinnost odevzdat ji bez nároku na náhradu. „Kdyby zde náhrada byla, padělatelé by měli velice jednoduchý způsob udání,“ vysvětluje Řežábek. Padělání peněz je velice riziková záležitost. Trestní sazby se zde přibližně rovnají sazbám za vraždu.