Lesy ČR uzavřely téměř všechny tendry na práce do roku 2010

Praha - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dodnes uzavřel ve 247 z 257 smluvních územních jednotek smlouvy na lesnické práce pro roky 2008 až 2010. Ve zbývajících deseti jednotkách jsou v závěrečné fázi. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Celková hodnota tendrů je asi 11 miliard korun.

Kvůli přidělování zakázek se s LČR v minulosti přely lesnické firmy. Ve hře je totiž podíl na lukrativním podílu se dřevem. Na roky 2008 až 2010 proto LČR loni vypsaly tendry, které rozdělily na dvě skupiny. V jedněch si budou vytěžené dřevo prodávat samy, ve druhých ho budou prodávat přímo těžařské firmy. Po skončení tendrů by se přitom mělo vyhodnotit, který z modelů je efektivnější.

„Jsou to první tendry v lesích, které jsou úspěšně provedeny v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a u nichž není důvod k tomu, že by byly napadeny u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) či u Evropské komise,“ uvedl Gandalovič. Všechna zadávací řízení byla podle Gandaloviče vypsána na základě memoranda, které loni ministerstvo uzavřelo s Konfederací lesnických a dřevozpracujících svazů.

Podle generálního ředitele Lesů ČR Jiřího Nováka se firmě díky uzavření většiny tendrů podařilo stabilizovat bchod se dřívím, kterého tak bude dostatek.

Lesy ČR vlastní pozemky o rozloze přes 1,3 milionu hektarů, což je asi polovina lesů v zemi. Hospodaří s majetkem za více než 70 miliard korun. Loni LČR vykázaly zisk asi 630 milionů korun, což je zhruba o 230 milionů korun více, než uváděly na začátku ledna jako plán.