Finanční ředitel ČEZu: Na růstu zisku se podílely ceny elektřiny

Praha – Na výrazný nárůst zisku ČEZu, který dosál 49 procent, mělo zásadní vliv především zvýšení cen energie. Přidala se ale i celá řada dalších faktorů. Ve Studiu burza České televize to dnes zdůraznil ředitel finanční divize společnosti Martin Novák.

„Hlavním motorem růstu je zvyšování hladiny velkoobchodních cen elektřiny v celém středoevropském regionu. Dále je to vyšší výroba jak z našich uhelných zdrojů, tak mírný nárůst výroby z jaderných zdrojů. Dalším faktorem bylo zapojení nových elektráren, které jsme pořídili během roku 2006, a to dvou v Polsku a jedné v Bulharsku,“ vyzdvihl Novák.

ČEZ loni zvýšil čistý zisk o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Ve střední Evropě je skupina jedničkou mezi energetickými společnostmi. V rámci celé Evropské unie zastává co do počtu zákazníků šestou pozici.

Obchody s akciemi ČEZu po včerejším oznámení výsledků ale rostly jen mírně. Během dneška si připsaly pouze 0,08 procenta a skončily na hodnotě 1 250. Analytici se domnívají, že by akcie energetického gigantu mohl posílit pokračující zpětný odkup prováděný firmou, k němuž dala vláda mandát loni v dubnu a k jehož završení ještě zbývá získat 1 procento.

Novák s tímto stanoviskem ovšem nesouhlasí. „Když se podíváme na 20. prosince minulého roku, kdy jsme oficiálně oznámili pozastavení zpětného odkupu akcií na dobu asi tří týdnů, tak v ten moment, kdy jsme nic nenakupovali, dosahovaly ceny akcií maximálních hodnot,“ vysvětlil.