Rekordní slovenskou korunu možná čeká další revalvace

Bratislava/Lucemburk - Kurz slovenské koruny vystoupil dnes odpoledne na další rekord 32,59 slovenských korun za euro a překonal pondělní maximum 32,68. Trh reagoval na to, že slovenský ministr financí Ján Počiatek nevyloučil, že koruna by před vstupem země do eurozóny mohla ještě projít další revalvací.

Počiatek v Lucemburku odpovídal na otázku, zda Bratislava zvažuje revalvaci a zda by to mělo nějaký smysl. „Je obtížné vyjádřit se k této otázce podrobněji, možnost revalvace se však vyloučit nedá,“ řekl Počiatek.

Slovensko chce přijmout euro počátkem roku 2009 a letos na jaře by jeho vstup měly schválit Evropská komise a Evropská centrální banka. Předseda vlády Robert Fico tento týden upozornil, že konverzní kurz, kterým Slováci přepočtou všechny ceny i mzdy při přechodu na euro, by měl být takový, aby nevedl k výraznějšímu růstu cen. Inflaci by mohl tlumit právě silnější konverzní kurz koruny vůči euru, který by zlevňoval dovozy.

Všechny země eurozóny dosud měnily vlastní měnu za euro při předem stanoveném středním kurzu, který ale Slovensko už jednou revalvovalo. Současný tržní kurz se již výrazně odchyluje od středního kurzu, který činí 35,4424 SKK/EUR; přijetí eura při nynějším středním kurzu by tak mohlo zvýšit slovenskou inflaci.