E.ON plánuje prodej části své energetické sítě

Düsseldorf - Německý energetický gigant E.ON chce vyhovět přání Evropské unie a prodat část své rozvodné sítě. Tento krok by měl zvýšit konkurenci v oblasti výroby a distribuce elektrické energie a zamezit tak nepřiměřeně rychlému růstu cen.

Evropská komise se o oddělení výroby a distribuce elektřiny neúspěšně snaží už roky. Rozhodnutí společnosti E.ON by jí mohlo výrazně pomoci. Kromě rozvodné sítě chce totiž firma prodat i několik výrobních zařízení s celkovou kapacitou 4800 megawatů.
 
Záměr německého gigantu se naopak nezamlouvá konkurenci, zejména francouzskému EdF, německému EnBWz a RWE. Rozdělení E.ONu chtějí bránit všemi dostupnými prostředky.
 
E.ON je vedoucím hráčem na světovém trhu s elektřinou a plynem. S ročním obratem 68 miliard eur a zhruba 81 tisíci zaměstnanci představuje největší soukromou firmu působící v energetice. Kromě tradičních výrobních postupů se firma snaží o stále širší využití obnovitelných zdrojů. Její nejžhavější novinkou v této oblasti je získávání energie z mořských vln.