Slovensko se stává evropským ekonomickým tygrem

Bratislava/Praha - Slovenské hospodářství rostlo ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku rekordním tempem 14,3 procenta. Za celý rok se hrubý domácí produkt země zvýšil o 10,4 procenta. Slovensko se tak stalo jedinou zemí evropské sedmadvacítky, která v posledním kvartále roku 2007 rostla dvouciferným tempem.

Dynamicky se rozvíjející pobaltské státy - Litva a Lotyšsko - zůstaly v období říjen až prosinec 2007 daleko za Slovenskem. Jejich HDP se zvyšoval pouze o osm až téměř deset procent. Česká republika zůstala se 7 procenty ještě za nimi.

Ke slovenskému zázraku přispěli zejména obchodníci, kteří se předzásobili před plánovaným zvýšením spotřební daně na cigarety. Pozadu ale nezůstala ani průmyslová odvětví. Významný vliv na zvyšování HDP měl především automobilový průmysl se svými třemi hlavními tahouny - Volkswagenem, PSA Peugeot Citroën a Kia Motors.

Příznivému vývoji Slovenska ale pomohla i celá řada dalších faktorů. „Za posledních pět let udělalo Slovensko velký kus práce v reformách a přišli zahraniční investoři, to jsou dva klíčové důvody slovenského růstu,“ zmínil v rozhovoru pro ČT24 některé z nich ekonom Reiffeisenbank Aleš Michel.

Na rozdíl od České republiky může východní soused mluvit o velkém štěstí. Jeho růst totiž není rizikový. „Nemůžeme mluvit o přehřívání,“ zdůraznil šéf sekce národních účtů a cen statistického úřadu SR František Bernadič. „Vypadá to, že růst je vyrovnaný, nevytváří poptávkové tlaky ani vnější nerovnováhu,“ dodal analytik Tatra banky Juraj Valachy.

I když by země měla pokračovat v rychlém růstu i v dalších obdobích, podle slovenského statistického úřadu již nelze očekávat tak obdivuhodný výsledek. V prvním pololetí letošního roku by se měl HDP zvýšit o 7,5 procenta.