Vláda prosazuje posunutí plného prodeje emisních povolenek na rok 2020

Praha - Česká vláda chce bojovat proti záměru Evropské komise rozdělovat emisní povolenky plně prostřednictvím aukcí již od roku 2013. Kabinet prosazuje, aby se opatření, které je součástí energetického balíčku EU, pozměnilo. Na aukční systém by se mělo podle českého návrhu přecházet postupně, a to až do roku 2020.

„Domníváme se, že máme na jednání přijít s pozicí, že aukce pro emisní povolenky pro energetiku mají být i po roce 2013 až do roku 2020 rozloženy v čase. Tato pozice je u nových zemí EU poměrně běžná,“ vysvětlil premiér Mirek Topolánek po dnešním jednání vlády.

Obavy kabinetu z brzkého data zavedení prodeje povolenek plynou ze struktury české energetiky, která je ze tří pětin závislá na spalování uhlí. Z tohoto důvodu by v případě zavedení aukcí mohlo dojít k výraznému nárůstu cen energií, což by se negativně odrazilo na konkurenceschopnosti země. Podle Topolánka není Česko schopné v krátkém termínu do roku 2013 přejít na ekologičtější zdroje, a zabránit tak zdražování energií.

V současnosti se emisní povolenky přidělují podnikům zdarma. Pokud stanovený limit nevyčerpají, mohou jej prodat. Evropská komise ale v souladu s naplňováním závazků plynoucích z Kjótského protokolu prosazuje rozdělování povolenek v aukcích, a to nejpozději od roku 2013.