Cena ropy vyskočila nad 104 dolarů

Londýn - Světové ceny ropy dnes postupně zrychlovaly růst, ke konci odpoledne překonaly dosavadní rekord a dostaly se poprvé nad 104 dolarů za barel. Vzhůru je hnalo zpočátku napětí na hranici Venezuely a Kolumbie; na nové rekordy pak vystoupily po údajích o překvapivém poklesu ropných zásob v USA.

V závěru úterního obchodování zdražila ropa o téměř pět dolarů a vystoupila na nový rekord 104,40 USD. Překonala tím dosavadní pondělní maximum 103,95 USD. Severomořský Brent posílil o 3,75 dolaru na 101,25 dolaru za barel.     

Ropa získala asi dva dolary poté, co Venezuela, jeden z předních světových producentů ropy, oznámila, že téměř dokončila přesun deseti tankových praporů k hranici s Kolumbií. Režim Huga Cháveze haraší zbraněmi v reakci na regionální krizi, kterou rozpoutal konflikt mezi Ekvádorem a Kolumbií.     

Růst ještě urychlily informace o překvapivém poklesu zásob ropy v USA. Analytici počítali s tím, že zásoby minulý týden stoupnou osmý týden za sebou, místo toho se však kvůli poklesu dovozu snížily o 3,1 milionu barelů.     

Výrazně také klesly zásoby destilátů, tedy topného oleje a nafty, Ceny topného oleje v New Yorku v reakci na to vystoupily na nová maxima. Naopak zásoby benzínu vzrostly na nejvyšší úroveň za 14 let.      

Ve Vídni mezitím skončila schůzka ministrů OPEC. Ti se nenechali ovlivnit rekordní úrovní cen ani výzvami prezidenta USA George Bushe a rozhodli, že ponechají těžbu beze změny. Podle nich jsou faktory, které růst cen nyní způsobují, mimo kontrolu kartelu.