Cena ropy láme rekordy

Praha - Ceny ropy vystoupaly na nové rekordy, americká lehká ropa stála dnes ráno přes 93 dolarů za barel. U čerpacích stanic to nejvíce pocítí lidé, kteří tankují naftu, která za poslední týden zdražila o více než šedesát haléřů za litr. Jedním z důvodů je i pokračující napětí mezi Tureckem a Írákem, svůj díl na tom mají i sankce Spojených států vůči Íránu.

„V neposlední řadě je to současně i snížení produkce Mexika, které omezilo těžbu o 600 tisíc barelů,“ vysvětluje analytik Petr Čermák. Ceny ropy nejsou daleko absolutnímu rekordu, který padl v roce 1980, kdy ropa stála 40 dolarů za barel. Přepočteno na dnešní hodnotu peněz by to bylo přes 100 dolarů za barel.

I přes slabý dolar rostou v Česku ceny benzínu a nafty. Nejméně zdražil Natural, a to za poslední týden o 4 haléře. Výrazně ale stoupla cena nafty, která v průměru zdražila o 66 haléřů za litr. „Dramatičtější zdražení je u nafty, je to především dané problémy s rafinerií v Litvínově, kde byla odstávka delší, než se očekávalo. Odběratelé byli tedy nuceni hledat i jiné zdroje, což se projevilo u čerpacích stanic,“ dodává Čermák.

V průměru jsou nejdražší pohonné hmoty na severní Moravě. Benzín lidé nejlevněji natankují na Vysočině, naftu pak v Olomouckém kraji. Za poslední rok se ceny u benzínových čerpadel v Česku lišily až o 4 koruny. Jedním z důvodů zdražování ropy dle názoru analytika Štěpána Pírka je, že klíčoví soukromí producenti ztrácejí vliv na těžbu a naopak státy se čím dál tím více do produkce vměšují: „Sedmdesát procent světové ropy je těženo státními organizacemi a stát má nižší efektivitu.“

Tomáš Mikšovský, šéfredaktor Petrol magazínu, vysvětluje, za jak dlouho se projeví zdražení ropy na ceně u benzinových čerpadel: „Čerpací stanice mají velice malé zásoby, drží se tam jen optimální zásoba. Doplňování zásob může být otázkou několika dnů. Cena se ale nemění i několik týdnů, než se začne zdražovat, protože české čerpací stanice jsou sevřeny konkurencí.“