Říman uvolní Čermáka z funkce ředitele CzechInvestu

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman vyhoví žádosti generálního ředitele agentury CzechInvest Romana Čermáka a uvolní ho z této funkce. Řízením CzechInvestu Říman pověří některého z pracovníků agentury. Říman to dnes řekl v pořadu České televize Dobré ráno. Personální změna ve vedení CzechInvestu nebude mít podle Římana nepříznivý vliv na chod agentury, která hraje důležitou roli i při čerpání peněz z evropských fondů. Čermák stojí v čele CzechInvestu od letošního dubna. Tehdy ve funkci vystřídal Tomáše Hrudu, kterého Říman odvolal.

Čermák svůj záměr opustit vedení CzechInvestu oznámil minulý týden a dnes odpoledne se kvůli tomu sejde s Římanem. Ministr dnes řekl, že Čermákovi v odchodu bránit nebude. Podle něj se Čermák rozhodl rezignovat na post generálního ředitele CzechInvestu kvůli tomu, že chce pracovat v zahraničí. „Ten odchod (Čermáka z vedení CzechInvestu), který je plánován, je odchodem řízeným z obou stran. Žádné drama se nekoná,“ řekl Říman.

Řízením CzechInvestu by po odchodu Čermáka měl být pověřen některý z pracovníků agentury. „Mám v hlavě dva nebo tři lidi zevnitř CzechInvestu. I do budoucna předpokládám, že nebudu hledat z vnějšku, to by se musel na nebi pracovního trhu opravdu ukázat velký favorit, ale spíše vyberu některého z lidí, kteří v CzechInvestu pracují a odvádějí slušné výsledky,“ uvedl Říman.

Ministr je se sedmiměsíčním působením Čermáka v čele CzechInvestu spokojený. „Když se podíváme na všechny ukazatele úspěšnosti této organizace, tak se zlepšily. Situace (v CzechInvestu) je podle mne stabilizovaná a není důvod k nějakým panikám,“ prohlásil Říman.

Například tempo čerpání plateb z předchozího operačního programu prostřednictvím CzechInvestu se letos podle Římana zvýšilo na dvojnásobek a neklesl ani příliv zahraniční investic do země. „Podíváme-li se na situaci v CzechInvestu dnes střízlivýma a racionálníma očima bez nějakých emocí, tak vidíme, že organizace je stabilizovaná a jedna výměna, byť na postu nejvyšším, to nemůže změnit,“ dodal.

Čermák se po svém jmenování do funkce generálního ředitele CzechInvestu potýkal s personálními problémy, protože zhruba třetina ze tří stovek pracovníků agentury včetně jejího desetičlenného vedení podala na protest proti odvolání Hrudy výpověď. Vláda pak musela na nátlak opozice situaci v CzechInvestu vysvětlovat na jednání poslanecké sněmovny. Podle dnešního vyjádření Římana se ale ukázalo, že CzechInvest může dobře fungovat i s podstatně menším počtem pracovníků.

Generální ředitel CzechInvestu Čermák neměl šťastnou ruku při výběru některých nových členů vedení agentury. Jak se totiž posléze ukázalo, dva noví ředitelé odborů agentury byli trestně stíháni, ale pro nedostatek důkazů byli nakonec osvobozeni.

Po hromadném odchodu zaměstnanců se do vedení agentury dostal například Pavel Jaroš. Z funkce finančního ředitele byl ale odvolán po několika týdnech. Oficiálně skončil ve zkušební lhůtě, server Aktuálně.cz ale krátce před Jarošovým odvoláním upozornil na to, že Jaroš byl spolu s Karlem Srbou obviněn z finančních machinací při rekonstrukcích českých ambasád. Soud však kauzu zastavil.

Do vedení jednoho z odborů byl jmenován i Vladimír Nešpůrek, kterého podle serveru Aktuálně.cz protikorupční služba vede ve svých záznamech jako spolupracovníka skupiny kolem zavražděného podnikatele Františka Mrázka. Čermák po zveřejnění těchto informací Nešpůrka odvolal.

Podle Římana má ale Jaroš bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. „Na jedné straně byl napaden, že nějakým způsobem šel kolem ministerstva za pana (bývalého ministra zahraničí Jana) Kavana a Srby, na druhou stranu je to člověk, který má prověrku na přísně tajné. To, že byla zpochybněna jeho možnost pracovat ve státní organizaci, tak vlastně zpochybnilo to, jestli prověrky mají cenu nebo ne. Nakonec (z CzechInvestu) odešel, aby byl klid,“ uvedl Říman.

Březnovému odvolání bývalého generálního ředitele CzechInvestu Hrudy předcházela kontrola, která podle dřívějšího vyjádření Římana odhalila v agentuře nesrovnalosti například při zadávání veřejných zakázek. Hruda ale důvody odvolání považuje za účelové. V pozadí byl podle něj dlouhodobě nepříznivý vztah ministra k jeho osobě a CzechInvestu jako celku.

CzechInvest byl založen 1. listopadu 1992 jako agentura, jejímž hlavním cílem bylo podporovat příliv přímých zahraničních investic do ČR. CzechInvest kromě zprostředkování investic hraje důležitou roli při čerpání peněz z evropských fondů.