Nedostatek peněz na čističky způsobí zvýšení cen vody

Praha/Brusel - Obce a města nemají dostatek financí na vlastní čističky, které vyžaduje Evropská unie. Proto se společně obracejí s žádostí o miliardy přímo do Bruselu. Zatím ovšem bez úspěchu. EU totiž vadí dlouhodobé smlouvy s vodárenskými společnostmi. Obce je ale v současnosti vypovědět nemohou, protože by musely platit penále v řádech stovek milionů korun. Voda tak během nejbližších let zřejmě několikanásobně podraží.

Pomoc Evropské unie představuje pro většinu obcí a měst, které nemají vlastní čističku, poslední naději. V současnosti už jsou dokonce připravené projekty za miliardy korun, které ale nechce přijmout Evropská komise. Překážkou se paradoxně staly dlouhodobé smlouvy obcí s provozovateli vodáren, uzavřené v předchozích letech. „Komise má strach z toho, aby dotace nevedly k nepřiměřeným ziskům akciových společností,“ vysvětluje záměr EU ministr životního prostředí Martin Bursík.

„Sektor vody je součástí operačních programů životního prostředí. Do celého programu je nasměrováno v přepočtu asi 150 miliard korun,“ vypočítává ředitel Vodovodů a kanalizací v Hradci Králové František Barák. Z těchto peněz už EU podpořila například polský Gdaňsk, město obdrželo pomoc v hodnotě 91 milionů eur. „Nutno říct, že přístup Evropské komise je velmi zvláštní. Protože otázka struktury vodárenských společností je obdobná jako ve Francii, podobnou transformaci prodělaly také polské vodárny,“ komentuje situaci předseda Svazu měst a obcí, europoslanec Oldřich Vlasák (ODS).

Chyba je ale podle zástupců obcí i na české straně. Ministerstvo životního prostředí s nimi prý vůbec nejednalo a komisi předložilo vlastní návrh. V současnosti podle Bursíka probíhají jednání s Evropskou komisí: „Vyjednáváme to tak, aby smlouvy, které mají délku do 15 let, nemusely být zkracovány.“

To však neřeší situaci některých měst, která uzavřela smlouvy až na dvacet let. Jedná se například o města na Liberecku a Ústecku, Hradec Králové nebo obce na Ostravsku a Zlínsku. Pokud budou chtít stavět a dotaci přecejen dostanou, budou muset platit až stamilionová penále. Zvýšení cen vody přijde v každém případě, i kdyby žádné peníze z Bruselu nepřišly. „Může se stát, že i několikanásobně,“ upozorňuje hejtman Libereckého kraje Per Skokan.

Až 60 miliard korun od Evropské unie ještě není úplně ztraceno. Komise totiž zatím neurčila konkrétní podmínky udělování dotací.