Ceny ropy rostou na nové rekordy

Londýn/New York - Ceny ropy na světových trzích posunuly rekordní hranice. Americká lehká ropa se dostala dále nad 90 dolarů za barel, zatímco severomořský Brent vzrostl poprvé nad 87 dolarů. Způsobily to obavy z nedostatečného zásobování Spojených států ropou a nové náznaky, že kartel vývozců OPEC nebude dále zvyšovat těžbu.

Cena americké ropy dnes vzrostla o 3,36 dolaru na 90,46 USD za barel, když během dne posunula maximum na 90,60 USD. Již ve středu si přitom připsala dva dolary. Severomořský Brent vzrostl za dnešek o 3,11 dolaru na 87,48 USD. Představitelé Venezuely a Alžírska, členských zemí OPEC, naznačili, že kartel příští měsíc nebude na oficiální schůzce v Saúdské Arábii zvyšovat oficiální limity těžby. Vysoké ceny ropy neplynou z toho, že by byla její světová těžba nedostatečná, informoval zástupce Alžírska.

OPEC se již dohodl, že od 1. listopadu zvýší těžbu o půl milionu barelů za den. Spojené státy ale vyzvaly kartel, aby produkci zvyšoval dále. Statistický odbor amerického ministerstva energetiky uprostřed týdne sdělil, že zásoby ropy minulý týden v USA klesly o 5,3 milionu na 316,6 milionu barelů. Analytici ale předpokládali, že zásoby se o 800.000 barelů zvýší. Podobně zásoby benzinu klesly o dva miliony na 193,8 milionu barelů, i když na trhu se počítalo s růstem zásob o 800.000 barelů.

Ministr energetiky USA Samuel Bodman vyzval OPEC a další producenty, aby zvýšili těžbu, čímž by pomohli zmírnit dopady nízkých zásob. OPEC už v září rozhodl, že od listopadu zvýší vývoz o 500.000 barelů. Podle některých zdrojů je možné, že členové kartelu začnou jednat o zvýšení vývozu o dalších 500.000 barelů.