Kellnerova PPF chystá ofenzivu v Rusku

Praha - Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera připravuje další investice v Rusku. Skupina PPF patří v Rusku mezi největší zahraniční investory. Poté, co na trhu spotřebitelských úvěrů zaujala v Rusku její banka Home Credit & Finance Bank pozici lídra, chce začít získávat i úspory Rusů.

Banka Home Credit & Finance Bank působí v Rusku od roku 2000 a je významným hráčem na ruském trhu spotřebitelského úvěrování.
„Chceme opravdu masově začít nabírat vklady,“ řekl spolumajitel PPF
a šéf ruského Home Creditu Jiří Šmejc. V roce 2006 vydělal ruský Home
Credit v přepočtu téměř půl miliardy korun. V loňském roce byl jeho zisk pravděpodobně ještě výraznější. Počet klientů se více než
zdvojnásobil na 12 milionů a banka denně poskytuje až 50 tisíc nových úvěrů. Vedle toho nabízí i hypotéky a úvěry na automobily. 

Kromě bankovnictví a pojišťovnictví skupina PPF chystá vybudování „třetí nohy“ byznysu na ruském trhu. Podle informací listu by se mohlo jednat o vstup na trh developerských projektů. Ty v Rusku zažívají velký rozmach. "Musí to být něco, kde se dá čekat boom. Něco, co se dá jako model
aplikovat i na jiná teritoria," uvedl Šmejc.

Italská pojišťovna Generali a skupina PPF Investments drží v současné době 38procentní podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach a musí ho chránit proti oligarchovi Olegu Děripaskovi, který Ingosstrach většinově ovládá. Tomu se nový partner nelíbí a snaží se jej vytlačit. Šmejc navrhuje dvě možnosti řešení sporu, buď PPF Investments prodá Děripaskovi svůj podíl, nebo si naopak celou pojišťovnu od oligarchy koupí. „Generali PPF Holding by zájem určitě měl,“ uvedl Šmejc.