Čínská revalvace pomůže dolaru

Peking/Praha - Růst cenové hladiny trápí téměř celý svět, v únoru sužoval i Čínu. Tam se inflace dostala na dvanáctileté maximum. Ceny díky nedostatku potravin rostly o 8,7 procenta. V dnešní propojené světové ekonomice nabízí toto zjištění povzbuzení na opačném konci světa. Poptávka po potravinách, která inflaci způsobila, bude mít za následek nucený import základního zboží do žíznivé čínské ekonomiky, a to může být pákou proti slábnoucímu americkému dolaru.

Rekordní inflace dopadá nejvíce na chudé vrstvy. Vláda se bojí demonstrací a láme si hlavu, jak na nastalou situaci reagovat. „Rostou zde obavy, že inflace v Číně se začíná vymykat kontrole,“ podotkl analytik makléřské společnosti Shenyin & Wanguo Securities Li Chuej-jung. Index cen u potravin přitom vzrostl o 23,3 procenta. „V Číně je většina lidí chudých a pro ty to znamená existenční problém,“ zamyslel se Michal Tobiáš z Brokerjetu České spořitelny. V Číně žije 300 milionů lidí pod hranicí chudoby.
 
Za růstem cenové hladiny je především vysoká poptávka po potravinách, což vládu přimělo k tomu, aby zavedla přísnější kontrolu nad tvorbou cen. Centrální banka dále loni opakovaně zvýšila úrokové sazby, aby občany odradila od utrácení. Po nové statistice lze podle analytiků očekávat, že úrokové sazby se zřejmě ještě zvýší. 
 
„Je potřeba toto číslo spojit s přelomem lunárního roku a nedávnou sněhovou kalamitou, růst je jednoznačně způsoben nedostatkem potravin. Globální růst cen potravin je velkou měrou způsoben čínskou poptávkou,“ přidal se k všeobecně přijímanému názoru Tobiáš.
 
Mimo úrokovou reakci čeká přehřátou asijskou ekonomiku zřejmě i měnová. „Čínu čeká revalvace měny a pro USA to bude skvělý impulz pro export a dolar,“ myslí si Tobiáš.
 
„Pro Čínu bude těžké splnit v letošním roce inflační cíl 4,8 procenta,“ myslí si šéfka oddělení akciových obchodů v bance JP Morgan Jing Ulrichová. Revalvace tak bude možná nuceným řešením stávající situace. Usazení cen očekávají odborníci nejdříve v květnu.

Vydáno pod