Stávky v dodavatelských firmách stoply výrobu General Motors

Praha - Stávky zaměstnanců dodavatelských firem ochromily výrobu slábnoucí americké automobilky. Osm továren výrobce automobilů General Motors ve Spojených státech je paralyzováno. Situace se dotýká 37 tisíc zaměstnanců. Nad trendem, kdy sílící, dříve outsourcovaná, firma diktuje podmínky svému odběrateli se ve Studiu ČT24 zamýšlel redaktor časopisu Ekonom Petr Korbel.

Ve Spojených státech se výroba automobilů značně rozvolňovala, nejprve vznikaly dceřiné firmy, později samostatní partneři výrobců. Je to vidět i u nás. „Do novojičínského Autopalu vstoupil původně Ford, poté se změnila forma investora na dceřinou společnost Fordu. Dnes už Visteon nemá s Fordem nic společného,“ popsal ve Studiu ČT24 hlavní důvod aktuálních problémů GM Korbel.
 
General Motors se už delší dobu potýká s problémy, o jeho vozy v USA přestává být zájem. Důvod může být v nižší schopnosti pružně reagovat na změny trhu. „Toyota už je v kvalitě stejná, ne-li lepší než tradiční američtí výrobci, navíc dokáže vyrábět nejrůznější modely pro nejrůznější segmenty trhu,“ upozornil Korbel. „Řešení dlouhodobé pozice General Motors může být hledání odbytu na velkých trzích, například v Rusku,“ nabídl cestu ven z krize Korbel. 

Redaktor upozornil také na aktuální změnu poptávky a nároků na automobily. „Všichni se v minulosti snažili vyrábět malá, levná, úsporná auta. General Motors vždy zareagoval tím, že přinesl na trh větší, luxusnější a dražší auta. Doposud mu to vycházelo, do nekonečna to ale asi nepůjde,“ uzavřel pohled na americkou automobilku Korbel.