Kapsch chce budovat mýtný systém na Slovensku

Bratislava - Společnost Kapsch, která provozuje mýtný systém v České republice, se uchází o jeho vybudování také na sousedním Slovensku. Podala proto oficiální nabídku slovenské Národní dálniční společnosti (NDS), která soutěž o zakázku za 20 miliard Sk (15,5 miliardy Kč) vypsala. Kromě Kapsche podaly nabídku do tendru další tři skupiny firem. Jedná se o konsorcia Elektrovod Holding, Slovakpass a SanToll.

NDS bude nabídky vyhodnocovat šest týdnů. Hlavními kritérii při výběru jsou celková cena zakázky, efektivnost výběru mýta a cena za případné budoucí rozšíření sítě.

Tendr na vybudování mýtného systému spustila NDS, která má na starosti provoz a údržbu dálnic na Slovensku, až na třetí pokus teprve loni v září. Zástupci společnosti přesto věří, že se celý systém podaří spustit ve stanoveném termínu. Nákladní automobily a autobusy by měly mýto na slovenských dálnicích začít platit od ledna 2009. Celkem by mělo být zpoplatněno 2 400 kilometrů silnic.

Dálniční společnost předpokládá, že z provozu mýtného na zpoplatněných úsecích silnic a dálnic vybere zhruba pět miliard Sk. V této částce jsou však započítány také příjmy z prodeje dálničních známek. Těm by mělo na Slovensku odzvonit v roce 2013, kdy zde začnou mýto platit i řidiči osobních aut.

V České republice funguje mýtný systém od začátku loňského roku. Řidiči autobusů a kamionů nad 12 tun platí prostřednictvím mýtných bran za používání dálnic a rychlostních silnic v délce zhruba 1 000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy.

Firma Kapsch, která mýtný systém v Česku provozuje, si mne ruce. Za loňský rok se jí podařilo vybrat přes pět a půl miliardy korun. Letos by tato částka měla být ještě o miliardu vyšší.