Skupina Handelsblatt chce prodat vydavatelství Economia

Praha - Německá skupina Handelsblatt chce prodat svůj téměř čtyřpětinový podíl ve vydavatelství Economia. Informaci dnes potvrdil generální ředitel Economie Michal Klíma. Economia patří mezi největší vydavatele periodického tisku v ČR, vlastní například deník Hospodářské noviny a server iHned.cz a vydává zhruba dvacítku odborně zaměřených titulů.

Důvodem prodeje podílu Handelsblattu v Economii je podle Klímy to, že firma přehodnotila strategii v podnikání. „Rozhodli se, že se budou intenzivněji soustředit na německý trh s tištěnými a internetovými tituly a že nebudou mít prioritu v podnikání v printu ve střední a východní Evropě,“ řekl Klíma.

Kdo se stane novým majitelem, to zatím není jasné. Podle pondělních informací týdeníku Strategie a serveru Aktuálně.cz je zájemců celkem pět: slovenská skupina J&T, podnikatel v oceli Tomáš Chrenek, vydavatelství Ringier a Mafra a dřívější předseda představenstva Economie Miroslav Pavel. Zájem o podíl v Economii však zatím nikdo nepotvrdil, někteří tyto spekulace přímo odmítli.

Také podle Klímy jsou zprávy v médiích o případných zájemcích pouze spekulace. „Dosud s nikým nejednali, ten proces teprve začne. Odhadují, že k otevřenému výběrovému řízení a oslovení případných partnerů by mohlo dojít někdy v červnu,“ podotkl Klíma. Dodal, že prodej nesouvisí s ekonomickými výsledky Economie, které naopak Handelsblatt oceňoval kvůli vysoké rentabilitě.

Společnost Economia vznikla v roce 1990. Vydává deník Hospodářské noviny (HN), kterého se loni podle údajů Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR prodalo 59 986 výtisků na vydání, což je zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2006. Vedle HN vydává zhruba dalších 20 odborných titulů, mezi které patří například týdeníky Ekonom, Marketing & Media a Obchodní věstník.

Poslední známé hospodářské výsledky jsou z roku 2006, kdy Economia meziročně zvýšila čistý zisk o pět procent na 127,3 milionu korun. Základní jmění firmy, která vedle České republiky podniká na Slovensku, je 3,7 milionu korun.

Podle údajů Unie vydavatelů činily loni hrubé příjmy Economie z reklamy bez slev, bonusů a vzájemných obchodů 836,2 milionu korun, což je o 6,1 procenta méně než v roce 2006. Mezi všemi vydavateli v ČR to znamenalo šesté místo, tedy o dvě příčky níže než o rok dříve.

Verlagsgruppe Handelsblatt je přední německé vydavatelství se sídlem v Düsseldorfu. Vydává mimo jiné ekonomický deník Handelsblatt, jehož první číslo vyšlo v roce 1946.