Kubánští zemědělci budou moci volně nakupovat potřebné vybavení

Havana - Kubánské úřady částečně zrušily zákaz, který zemědělcům znemožňoval nákup potřebného vybavení a materiálu pro jejich činnost. Podle odborníků se jedná o nesporný důkaz toho, že nový šéf ostrovní země Raúl Castro se chce spolehnout na individuální iniciativu pro podporu produkce potravin.

V plánu je otevření obchodů pro nákup nářadí, herbicidů, příslušné obuvi a dalšího vybavení. Státní společnosti, obchodující za tvrdou měnu, vyslaly nedávno nákupčí do zahraničí, aby nakoupili nářadí, stroje na ruční ovládání a další materiál jako pletivo, hnojiva a osivo. Lze předpokládat, že je hodlají prodávat ve svých prodejnách po celé zemi.   

Je to poprvé, co bude na Kubě fungovat takové zařízení po desítkách let kontroly státního aparátu. Od 60. let minulého století, kdy stát převzal obchodní síť, rolníci nesměli do zásobovacích zemědělských středisek chodit a nakupovat některé zboží, jež ale potřebovali. Na Kubě tak vzniká podle odborníků první trhlina v monopolu a centralizaci, která by se mohla v budoucnu rozšiřovat i na další odvětví.   

Uvolnění nákupu zemědělského náčiní je již druhým podobné opatření, které vláda v čele s Raúlem Castrem uskutečňuje. Minulý týden povolila neomezený prodej počítačů, DVD a video přehrávačů, ale i tlakových hrnců, mikrovlnných trub, elektrických bicyklů či automobilových alarmů. 

Raúl Castro se formálně stal novým kubánským lídrem 24. února po téměř 50 letech vlády svého bratra Fidela. Po nástupu do úřadu slíbil, že zmírní omezení týkající se každodenního života Kubánců. „Prioritou země bude uspokojování základních potřeb obyvatelstva, a to jak hmotných tak duchovních,“ zdůraznil Raúl Castro, když střídal Fidela, jenž byl zarytým kritikem kapitalistické konzumní společnosti.     

Své záměry Raúl nastínil již loni. Kdy během své prozatímní vlády zjednodušeny celní předpisy, aby si Kubánci mohli pořídit některá elektronická zařízení a náhradní díly k automobilům.

Vydáno pod