Delta propustí více než polovinu svých zaměstnanců

Atlanta/Washington - Americká letecká společnost Delta Air Lines nabídne odstupné asi 30 tisícům svých pracovníků. Je to více než polovina ze zhruba 55 tisíc lidí, které podnik ke konci loňského roku zaměstnával. Firmu k tomuto opatření vede nutnost restrukturalizace a snaha vyrovnat se s růstem cen pohonných hmot.

Šéfové podniku ve zprávě zaměstnancům sdělili, že cílem firmy je zrušit asi 2 000 míst v administrativě a managementu. U tohoto počtu Delta spoléhá především na dobrovolný odchod, přirozený úbytek a na rozvázání pracovního poměru na základě dalších programů, kterých využívá.     

Mluvčí společnosti řekla, že pokud bude s odstupným souhlasit více lidí, než s kolika firma počítá, Delta jim odchod umožní. Odstupné se bude týkat především těch, které Delta zaměstnává na plný úvazek.     

Kromě propuštění připravuje Delta celou řadu dalších reformních kroků. Chystá se mimo jiné snížit kapacitu provozu na domácích linkách o pět procent. Ráda by také uzavřela dohodu o fúzi se svým rivalem Northwest Airlines, tato její snaha ale selhává. Důvodem jsou neshody pilotů, jejichž domluva je ale pro úspěšnou realizaci fúze klíčová.