V ČR kvete zájem o komerční nemovitosti

Praha - České firmy loni investovaly do komerčních nemovitostí 64 miliard korun. Nejvíce se staví v Praze. Protože už ale nedokáže nabídnout dostatek vhodných příležitostí, zaměřují se investoři na další velká města, zejména na Brno a Ostravu. Lákavá je ale také Plzeň.

Největšímu zájmu se těší kancelářské prostory v Praze 4. Následuje Praha 1 a 5, které vystřídaly doposud atraktivní Smíchov, kde již nejsou volné kancelářské plochy k dispozici. „Obliba jednotlivých trhů se řídí podle toho, jak jsou dostupné, klíčovým faktorem pro každého nájemce je především metro,“ zmínil některé důležité proměnné vedoucí oddělení pronájmu kancelářských prostor společnosti Jones Lang LaSalle Eduard Forejt.
 
Průměrná cena za měsíční pronájem kancelářských prostor v Praze se pohybuje kolem 100 eur za metr čtvereční. Příznivější částku zaplatí zájemci o skladové prostory, jejichž cena obvykle dosahuje pouhých pěti eur. Dražší jsou především západní části Prahy, levněji lze komerční prostory pořídit na východě. „Je to o té lokalitě, spojení s dálnicí D5, s Plzní, Norimberkem,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 Miroslav Kotek z Jones Lang LaSalle.