Sněmovna podpořila rovný přístup dopravců na železnici

Praha - Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení podpořila novelu, která má napomoci dokončit transformaci Českých drah (ČD). Drážní cesty přejdou na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Zájemci o provoz vlakových spojů tak získají nového partnera pro jednání a předejde se podezření z monopolního chování ČD. Předkladatel novely, předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř, si od zákona slibuje hlavně větší transparentnost v hospodaření ČD a rovný přístup dopravců na koleje.

Sněmovna dnes také přijala doprovodné usnesení, ve kterém vyzývá ministerstvo dopravy, aby ji do konce roku informovalo o koncepci dokončení transformace české železnice.

Poslanci zároveň rozhodli, že pokud budou ČD podnikat v něčem jiném, než je osobní železniční doprava, musí o tom účtovat odděleně a nesmí peníze z veřejných rozpočtů převádět na jiné činnosti. SŽDC bude moci také provozovat i jiné dráhy na smluvním základě.

Sněmovna ale nepřijala doprovodné usnesení, kterým vyzývá vládu, aby nejpozději do 30. června příštího roku převedla potřebný majetek pro provozování dráhy na SŽDC, a to včetně nádražních budov, pozemků pod kolejemi a telekomunikačních zařízení.