Evropské akciové trhy klesaly, pražská burza oslabila o 1,5 procenta

Praha - Negativní nálada se z Wall Street přenesla i na evropské trhy, zdejší akcie dnes klesaly. Výjimkou nebyla ani pražská burza, která skončila obchodování o 1,55 procenta slabší na 1 496,80 bodu. Ráno přitom při malém objemu obchodů klesala nejvíce ve střední Evropě. Brzy ji však vystřídala Bukurešť, kde si dnes hlavní index odepisuje bezmála sedm procent.

Na pražské burze si dnes nejvíce pohoršily akcie realitní firmy Orco Property, které sestoupily o téměř 4 procenta. O 2,57 procenta klesla cena akcií Čezu a dobře si nevedla ani Komerční banka, jejíž cenné papíry si odepsaly o 3,6 procenta.

Výrazně proti směru trhu se vyvíjela cena akcií rakouské VIG, pod kterou patří tuzemské ústavy Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna. Díky zahrnutí akcií do prestižního akciového indexu Eurostoxx 600 si připsaly 6,45 procenta.

Překvapivý cenový obrat předvedly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, které dopoledne oslabovaly o více než čtyři procenta, aby nakonec uzavřely se ziskem 5,14 procenta.

Na evropských trzích dnes panovala nervozita. Situaci nepomohla ani informace o hospodářských výsledcích přední švýcarské bankovní skupiny Credit Suisse Group, která v letošním první čtvrtletí poprvé po pěti letech zřejmě skončí ve ztrátě. Akcie Credit Suisse tak oslabily o více než 11 procent a stáhly s sebou i ostatní bankovní tituly jako UBS či UniCredit.

Poprvé po dvou týdnech sestoupily pod stodolarovou hranici ceny barelu americké ropy. Investoři jsou totiž nervózní z vývoje ekonomiky a hromadně prodávají kontrakty, aby zinkasovali zisky z letošního prudkého nárůstu cen komodit. To se projevilo i na ceně zlata. Prostředky z prodeje komodit vkládali investoři do amerického dolaru, který tak posílil na týdenní maximum vůči euru.