Kudrin: Rusko se blíží ke vstupu do WTO

Moskva - Podle ruského ministra financí a šéfa vládní komise pro Světovou obchodní organizaci (WTO) Alexeje Kudrina se Rusko blíží k završení své snahy o vstup do WTO. Obtíže ale podle něj ještě činí komplikovaná jednání s Evropskou unií o clech na vývoz dřeva.

„Rozhovory o vstupu do WTO se blíží k závěru. Představitelé Spojených států a Evropské unie s námi konstruktivně spolupracují,“ podtrhl Kudrin. „Počet nevyřešených problémů se snižuje,“ dodal. Odmítl ale odhadnout konkrétní datum přijetí země do WTO.  

Rozhovory s EU o clech na dřevo jsou podle ministra obtížné, ale konstruktivní. Kudrin se minulý týden setkal s evropským komisařem pro obchod Peterem Mandelsonem. Příští týden navštíví Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, tedy dvě ze tří zemí, se kterými Rusko ještě musí uzavřít bilaterální dohody. Třetí takovou zemí je Gruzie.     

Rusko je největší ekonomikou stojící mimo WTO. Jeho přijetí do této organizace bude podle Kudrina dalším významným mezníkem ruského ekonomického rozvoje po liberalizaci pohybu kapitálu v roce 2006.