Ceny ropy míří kvůli výbuchu ropovodu vzhůru

Londýn - Ceny ropy na světových trzích přesáhly 107 dolarů za barel. Výrazný růst odstartovala zpráva o výbuchu jednoho ze dvou hlavních iráckých ropovodů, důležitých pro export ze země. Vážné škody na zařízení způsobil i následný požár.

Květnová dodávka americké lehké ropy se prodává za 107,70 dolarů za barel, londýnský Brent si připsal 1,19 dolaru a dosáhl ceny 105,18 USD. Ropa se tak opět pozvolna blíží rekordu, kterého dosáhla začátkem minulého týdne, když se za barel newyorské lehké ropy platilo 111,80 dolaru.

„Považujeme události v Iráku za nebezpečný obrat, stabilita jihoiráckého ropného systému začíná vyvolávat obavy,“ konstatovala Barclays Capital Research ve své zprávě o situaci.

Sabotáž zničila v dnešních ranních hodinách ropovod v jižním Iráku, který dodává surovinu do hlavního exportního terminálu v Basře. Ropovod má vážná poškození, na vině je oheň, který se vymknul kontrole. „Ztratíme asi třetinu zásob suroviny exportovaných přes Basru,“ uvádí Jižní ropná společnost, která ropovod provozuje. Odstraňování škod by mělo podle prvních odhadů trvat asi tři dny.

Irácký vývoz ropy z Basry dosáhl v únoru 1,54 milionu barelů denně. Teprve před nedávnem se podařilo vyrovnat úroveň, které export ze země dosahoval před zahájením americké invaze.