Dohoda s Pentou na odkup pozemků bude podle letiště v létě

Praha - Dohoda s finanční skupinou Penta o odkupu pozemků pro stavbu nové přistávací dráhy pražského letiště se dá očekávat letos v létě. Oznámil to dnes ředitel letiště pro rozvoj a správu majetku Dalibor Šťáhlavský a vyvrátil tak informace, že by se obě strany již dohodly.

Penta vlastní zhruba polovinu pozemků nezbytných pro výstavbu nové ranveje. Kvůli zdlouhavým jednáním o ceně, kterou za jejich výkup Letiště Praha zaplatí, se termín zprovoznění dráhy neustále posouvá. Místo původně uvažovaného roku 2010 se nyní hovoří spíše o letech 2012 až 2013.

Nová přistávací dráha je přitom pro další rozvoj letiště nezbytná. Současná hlavní ranvej funguje na hranici své maximální kapacity, která činí 44 pohybů letadel za hodinu. Paralelní dráha, jejíž výstavba bude stát asi devět miliard korun, by měla sloužit především pro přistávání, zatímco z nynější ranveje budou letadla většinou pouze startovat.

Letiště Praha je druhým největším letištěm ve střední Evropě a vůbec největším vzdušným přístavem na území nových členských zemí Evropské unie. Loni odbavilo rekordních 12,4 milionu cestujících a pro letošek očekává další nárůst až na 13 milionů. Vděčí za to hlavně výhodné poloze ve střední Evropě, díky níž často slouží jako přestupní uzel.

Společnost Penta Investments loni zveřejnila svůj záměr vybudovat v blízkosti Prahy druhé komerční letiště. Především nízkonákladovým společnostem by měla sloužit přistávací dráha zbrojovky Aero Vodochody, kterou Penta před rokem koupila za tři miliardy korun. Zprovoznění Mezinárodního letiště Vodochody investor plánuje na roky 2009 až 2010.

Letiště Praha
Zdroj: ČT24