Češi od neděle mohou cestovat letadlem po EU bez pasové kontroly

Praha - Čechům se zjednoduší cestování do velké části Evropy. Na letištích se zavádí pravidla schengenského prostoru, ruší se tím pasové kontroly. Zjednodušený provoz na ruzyňském letišti slavnostně zahájil premiér Mirek Topolánek. Tuto událost označil za velký den, kdy se Česko definitivně vrací do Evropy. Češi, kteří poletí do Evropské unie nebudou od neděle muset procházet pasovou kontrolou. Při cestě se budou prokazovat jen palubní vstupenkou a občanským nebo řidičským průkazem.

První letadlo, do nějž mohli cestující z Prahy nastoupit bez pasové kontroly, zamířilo v šest hodin ráno do Frankfurtu. Schengenský režim bude od neděle platit na všech českých mezinárodních letištích. Cestovat bez pasu mohou dnes Češi do více než dvaceti států Evropy. 

„Pro nás se ta berlínská zeď hroutila postupně, my jsme nejdřív přestříhali dráty, potom jsme vstoupili do Eu a dneska bez pasu cestujeme z Madridu do Vilniusu,“ komentoval slavnostní událost Topolánek.

Letadlem sice budeme cestovat pohodlněji, nicméně bezpečnostní kontroly nezmizí a neubude ani policistů. 

Schengenský prostor bez vnitřních hraničních kontrol se tak ode dneška
rozšířil o letiště v Česku, Slovensku, Polsku, Slovinsku, Maďarsku, Litvě,
Lotyšsku, Estonsku a na Maltě. Kontroly na pozemních a námořních hranicích těchto států padly uvnitř prostoru již 21. prosince 2007.

Premiér: zpřísněné kontroly v blízkosti česko-německých a česko-rakouských hranic jsou porušením schengenských dohod

Topolánek při této příležitosti označil zpřísnění policejních kontrol v blízkosti česko-německých a česko-rakouských hranic po vstupu Česka do schengenského bezhraničního prostoru za šikanu a porušení schengenských dohod.

„Já to pokládám za šikanu a neplnění vlastně té schengenské dohody,“ řekl premiér. Předpokládá prý, že bavorská a hornorakouská vláda brzy pochopí, že tento typ kontrol je zbytečný.

Na to, že i po prosincovém vstupu nových členských zemí do schengenského prostoru, nezmizely některé potíže při překračování hranic, upozornila nedávno zpráva Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS), což je nezávislá poradní instituce při EU. Podle jejích závěrů mají dokonce turisté v některých případech větší problémy než dříve. Zpráva upozorňuje mimo jiné právě na časté policejní kontroly zaměřené na cestující z Polska a Česka.

Kontroly přímo na hraniční čáře podle dohod mezi bezpečnostními orgány ČR a Německa nahradily namátkově prováděné kontroly do hloubi 30 kilometrů od hranic. Policejní prezidenti ČR a největší německé země Bavorska Oldřich Martinů a Waldemar Kindler například loni v listopadu informovali, že po rozšíření schengenského systému posílí kontrolu více než tisícovka policistů po obou stranách hranic mezi Čechami a Bavorskem.

Policisté tak operují zejména na odpočívadlech u silnic nebo dálnic. Cílem
je pátrat po hledaných osobách, věcech, případně nelegálních migrantech. Také ministr vnitra Ivan Langer před otevřením schengenského prostoru mnohokrát ujišťoval německé a rakouské sousedy, že v rámci změn v české cizinecké policii zůstane zachována hustota policistů v regionu.

Podle Topolánka Česká republika plní své schengenské povinnosti bez
problémů a bezhraniční provoz funguje dobře. „Žádný problém není. Ukazuje se po těch sto dnech, že všechny ty obavy o zvýšení kriminality na německé a rakouské straně se ukázaly jako liché,“ prohlásil.

Česko vstoupilo do schengenského prostoru společně s osmi dalšími zeměmi na konci loňského roku. Zatímco z pozemních hranic zmizely kontroly již v prosinci, z letišť odejde policie s tříměsíčním zpožděním v noci z dneška na neděli.

Mirek Topolánek na ruzyňském letišti
Zdroj: ČT24
Vydáno pod