V ČR nejvíce roste investiční pojištění, nejméně kapitálové

Praha - V Česku v posledních letech nejvíce vzrostl zájem o investiční životní pojištění. Naopak klesly investice do kapitálového životního pojištění. Majetkové pojištění roste přibližně s tempem růstu hodnoty majetku. Vyplývá to z ankety mezi pojišťovnami a pojišťovacími odborníky.

Celkově podle údajů České asociace pojišťoven trh vzrostl od roku 1995 třiapůlkrát. Členské pojišťovny v průběhu posledních 12 let zaznamenaly pětinásobný růst předpisu životního pojištění. Předepsané pojistné v povinném ručení stouplo šestinásobně, v havarijním pojištění téměř třikrát. Pětinásobně vzrostlo i pojištění ztrát způsobených přerušením provozu.

Již několik let stoupá zájem o investiční pojištění jako kombinaci pojištění a spoření, řekl mluvčí České pojišťovny Václav Bálek. Naopak klesá zájem o důchodové pojištění, které stále vytlačuje penzijní připojištění a kapitálové pojištění s pevnou výplatou pojistné částky, dodal.

Investiční životní pojištění je aktivně nabízeno distribučními sítěmi i zástupci jednotlivých pojišťoven, míní šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. S růstem hypotečního trhu ovšem podle něj stoupl zájem též o rizikové životní pojištění, které slouží především jako zajištění k hypotéce.

Potřeby a požadavky klientů se vyvíjejí, takže vznikají stále nové produkty, které je možné kombinovat a řešit tak různé životní situace, souhlasí analytik serveru Finance.cz Lukáš Buřík. Obliba investičního pojištění podle něj roste na úkor kapitálového životního pojištění, které v devadesátých letech dominovalo trhu životního pojištění.

Odborníci však varují před tím, že Češi sice platí za životní pojištění více peněz, ale jsou pojistkami stále méně chráněni pro případ smrti. Lidé totiž ukládají peníze hlavně do produktů investičního životního pojištění, které jsou více investicemi než pojištěním. „Spořit se dá jinde, investovat se dá jinde, ale pojišťovny by měly nabízet pojistnou ochranu,“ tvrdí Václav Křivohlávek z Vysoké školy finanční a správní.

Kooperativa registruje velký růst u havarijního pojištění. Důvodem je obnova vozového parku v Česku, a to hlavně u podnikatelů, uvedl mluvčí pojišťovny Marek Vích. Povinné ručení se prý vyvíjí stejným tempem jako automobilový trh, tedy je tam mírně rostoucí tendence. Počet pojištěných vozidel se za posledních sedm let zvýšil bezmála o třičtvrtě milionu, připomněl Buřík.

Do počtu uzavřených smluv podle něj promlouvají přírodní katastrofy, kdy trojice záplav a další nepřízně počasí přinutila řadu lidí revidovat nynější, popřípadě uzavřít nové majetkové smlouvy. Zájem o určité druhy pojištění vždy stoupá po velkých a mediálně známých katastrofických událostech nebo po nějakém přelomovém rozsudku, jako je třeba pojištění odpovědnosti škol po kauze Cizkrajov, doplnil ředitel makléřské společnosti Insia Ivan Špirakus.

Nyní je to podle něj zvýšený zájem o pojištění pro případ přerušení provozu po nedávném měsíčním uzavření nákupního centra Palladium.„Z toho je bohužel zřejmé, že řada firem sjednává pojištění až jako reakci na škodu, která se stane jim či někomu blízkému, nebo si o ní přečtou v novinách. Nefungují zde tedy dobře principy řízení rizik a odhalování možných škod, dříve než se stanou,“ soudí.

Stále více klientů podle Buříka preferuje při uzavírání rychlost a pohodlí a proto využívá při sjednávání smlouvy internet a telefon. Pro pojištění touto cestou jsou vhodné jen některé produkty, jako je třeba cestovní pojištění nebo pojištění automobilů. Před deseti lety byly tyto možnosti značně omezeny a pojišťovny se musely spoléhat na práci svých poradců a zprostředkovatelů, poznamenal.

Nárůst pojistného trhu v loňském roce zrychlil tempo. Pojišťovny vybraly na pojistném v roce 2007 podle předběžných údajů 130,3 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 8,2 procenta.

Vydáno pod