Konsorcium Royal Bank Of Scotland se chystá převzít ABN Amro

Londýn - Skupina vedená Royal Bank of Scotland zůstala posledním zájemcem o koupi nizozemské banky ABN Amro. A dnes oznámila definitivní nabídku na její převzetí. Po několika měsících vyjednávání se minulý pátek stáhla ze hry konkurenční Barclays Bank, její nabídka totiž akcionáře nezaujala. Skotům se tak uvolnila cesta k největší bankovní akvizici všech dob. Jejich nabídku přijali majitelé zhruba 86 procent akcií ABN Amro.

Konsorcium, jehož členy jsou vedle banky RBS španělský bankovní obr Banco Santander Central Hispano a belgicko-nizozemská finanční skupina Fortis, za ABN nabídlo zhruba 71 miliard eur (bezmála dva biliony Kč). Hodnota nabídky Barclays byla asi o deset miliard eur nižší. Vedení odstoupivší Barclays ale říká, že cena, kterou její rivalové nabídli, je příliš vysoká: „Nechtěli jsme vítězství za každou cenu. Myslím, že konsorcium nabídlo nepřiměřenou částku. My jsme se jasně zavázali našim akcionářům, že se nebudeme chovat nezodpovědně. Dodrželi jsme to.“

Soupeření o nadvládu nad ABN Amro začalo v březnu a vydrželo navzdory tomu, že ABN prodala svou americkou součást LaSalle Bank, která je považována za jednu z nejcennějších částí skupiny a byla i předmětem největších sporů. Konsorcium například ABN obvinilo, že se banky LaSalle zbavilo proto, aby odradilo další zájemce o převzetí. Padlo mnoho žalob, spor se dostal až k nizozemskému nejvyššímu soudu.

Konsorcium si hodlá nizozemskou kořist rozdělit: Santander má zájem o pobočky v Itálii a Jižní Americe, Fortis by chtěl maloobchodní síť v Beneluxu a Skotům zůstane zbytek, včetně investičního bankovnictví.