Americká IBM nesmí usilovat o získání státních zakázek

San Francisco - Americký počítačový gigant IBM má dočasný zákaz usilovat o státní zakázky. Zákaz mu uložil Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA), který vyšetřuje IBM kvůli podezření, že v březnu 2006 porušila etická pravidla v soutěži o zakázku na modernizaci finančních systémů úřadu.

Dočasný zákaz se vztahuje na všechny federální úřady i všechny divize IBM. Na všech zakázkách, které firma měla v době jeho udělení, ale může pokračovat. Úřad státního zástupce již doručil společnosti a některým jejím zaměstnancům předvolání, v němž požaduje svědectví a dokumenty o spolupráci mezi úřadem EPA a firmou.

Nyní běží společnosti třicetidenní lhůta, kterou má podle federálních zákonů na to, aby se proti dočasnému zákazu postavila. Zákaz federálních zakázek ale může trvat až rok v závislosti na dokončení vládní prověrky. Podnik se s úřady snaží spolupracovat a chce udělat maximum pro to, aby dopad omezení minimalizoval.

IBM je největším světovým dodavatelem počítačových služeb. Dočasné odstavení vládních zakázek může firmu připravit o kontrakty za stovky milionů dolarů, možná i miliardy, v závislosti na tom, jak dlouho bude zákaz trvat. Ze zákazu by naopak měli těžit konkurenti IBM, mezi které patří CSC, EDS nebo Affiliated Computer Services.

Vydáno pod