Seznam.cz možná změní majitele

Praha - Největší a nejstarší český internetový portál Seznam.cz je možná na prodej. Své podíly ve společnosti prodává její zakladatel a majoritní vlastník Ivo Lukačovič a i menšinoví akcionáři Tiger Holding Four a Miura International. O možném prodeji informovala banka Goldman Sachs, která tvrdí, že je pověřená o obchodu jednat. Reprezentace Seznamu její informaci ale popírá.

Do dvou měsíců má banka vytvořit prospekt s nabídkou pro oslovení potenciálních zájemců. Představa vlastníků Seznamu o ceně se údajně pohybuje kolem jedné miliardy dolarů (tedy asi 16 miliard Kč), ale podle odborníků na internetový trh bude spíše výrazně nižší.

Reprezentanti nejvýznamnějšího českého vyhledavače ale jakékoliv spekulace o jeho prodeji popírají. „Jsou to skutečně spekulace. My jsme tu první informaci zachytili včera, a jak víte, to byl 1. duben - apríl,“ oznámila v rozhovoru pro ČT24 mluvčí Seznamu Rita Gabrielová.

Menšinoví akcionáři loni koupili třicetiprocentní podíl od internetové firmy Lycos za 65 milionů eur, což nyní odpovídá necelé 1,7 miliardy korun. Z toho by vycházela cena celého Seznamu 5,5 miliardy Kč bez prémie za ovládnutí společnosti.

Jako o možném zájemci se hovoří například o fondu Wartburg Pincus. Ten v únoru prostřednictvím firmy NetCentrum sloučil portály Atlas.cz a Centrum.cz. Se čtyřmi miliony uživatelů tím Seznamu vytvořil nejsilnějšího konkurenta na domácím trhu. Mezi dalšími potenciálními kandidáty na koupi podílu v Seznamu jsou provozovatel televize Nova, společnost CME, nebo skupina European Directories, která vlastní vydavatele Zlatých stránek Mediatel.

Seznam, který denně navštíví 2,1 milionu uživatelů, založil Lukačovič v roce 1996 jako první tuzemský vyhledávač. Na konci roku 1999 prodal třicetiprocentní podíl skandinávskému portálu Spray, který o rok později převzala firma Lycos. Za loňský rok Seznam očekává tržby kolem 1,4 miliardy korun a zisk přes půl miliardy.