Sloučení finanční a celní správy ušetří 2,4 miliardy ročně a 3 700 pracovních míst

Praha - Zvažované sloučení finanční a celní správy by státu uspořilo až 2,4 miliardy korun ročně. Počet jejich pracovníků by klesl téměř o 3 700 na 19 250. Tak vypadá návrh ministerstva financí na sloučení obou úřadů.

Ministerstvo uvádí, že cílem navrhované integrace je úspora výdajů a zefektivnění celé správy. „Lze s vysokou mírou pravděpodobnosti odhadovat úspory mzdových, kapitálových a běžných výdajů ve výši až 2,4 miliardy korun ročně. Zásadní rozsah úspor je realizován na vrub výdajů současné celní správy,“ uvádí materiál MF.
 
Plány počítají v prvním kroku se sloučením současných finančních orgánů a celní správy do jednotné Finanční a celní správy ČR. V případě daňové správy MF uvažuje o nahrazení 199 finančních úřadů 93 úřady umístěnými v okresních městech. Na místech rušených finančních úřadů budou nadále fungovat pobočky.
 
Finanční úřady by byly podřízeny finančnímu ředitelství, vedle toho by fungovala jako bezpečnostní složka celní stráž a vznikl by také specializovaný finanční úřad. Ten by měl zaměstnat vysoce kvalifikované úředníky, kteří by se soustředili na velké, většinou nadnárodní společnosti. „Specializované úřady pro velké, respektive specifické daňové subjekty jsou celoevropským trendem s ohledem na to, že daňové příjmy z velkých subjektů tvoří ve vyspělých zemích 30 až 50 procent celkových fiskálních příjmů,“ uvádí MF.
 
Na mzdách by měl stát změnami ušetřit od roku 2010 ročně téměř 1,9 miliardy korun. Sloučením a integrací informačních systému ušetří 88 milionů korun ročně a sloučení a redukcí úřadů 412 milionů korun ročně.

Vydáno pod