ČEZ zřejmě nepodá přihlášku do ruského tendru

Praha - Energetická společnost ČEZ ustupuje od svých plánů na expanzi na ruském trhu a pravděpodobně se nezúčastní tendru na získání podílu v tamní regionální energetické firmě TGK-4. Společnost o tom informovala v den, kdy mají zájemci o koupi ruské firmy předložit své nabídky.

Firma TGK-4 vznikla po rozdělení ruského státního energetického kolosu RAO UES jako jeden ze čtrnácti regionálních distributorů. Jihozápadně od Moskvy provozuje 25 elektráren s celkovým instalovaným výkonem přes 3400 megawattů a řadu tepláren.

Cena ruské akvizice se odhaduje na zhruba 16 miliard korun. Dalších přibližně 40 miliard však bude třeba investovat do obnovy zastaralých elektráren. To byl podle mluvčí ČEZu Evy Novákové spolu s různorodostí výrobního portfolia TGK-4 důvod, proč se ČEZ rozhodl privatizace nezúčastnit.

ČEZ je v rámci energetických společností ve střední Evropě jedničkou, v celé Evropské unii je potom co do počtu zákazníků šestou největší firmou. Loni zvýšil zisk o polovinu na 42,8 miliardy korun. Na tak výrazném nárůstu se kromě dražší elektřiny podílely také úspory nákladů a akvizice v zahraničí.

Své nadprůměrné zisky se ČEZ snaží investovat na východoevropských trzích. Ne vždy se mu to však daří. Nedávno byl například vyškrtnut ze seznamu zájemců o dostavbu bulharské jaderné elektrárny Belene. Naopak úspěch firma zaznamenala v Rumunsku. Bude se podílet na výstavbě třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černavoda.