Euro: Expremiér Gross koupil podíl v Moravii Energo

Praha - Bývalý premiér za sociální demokracii, nyní advokátní koncipient, Stanislav Gross s manželkou Šárkou zřejmě koupili až 31procentní podíl ve firmě Moravia Energo - energetické společnosti, která loni před zdaněním vydělala přes sto milionů korun.

„Nákup podílu pro nás zhruba před půl rokem standardním způsobem realizovala instituce, která má k této činnosti oprávnění a nyní má v držení předmětné akcie jako ručení do doby, než celý úvěr splatíme. Vzhledem k smluvním závazkům o mlčenlivosti je to asi tak vše, co mohu sdělit,“ reagoval Gross na dotaz týdeníku Euro. Jeho advokát Daniel Srnec MF DNES potvrdil, že Gross je majitelem 31 procent této firmy. „To je docela šok. Netušil jsem, že je Standa tak movitý,“ reagoval v pondělí například Grossův stranický kolega a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Majoritním vlastníkem Moravia Energo je společnost Enias, kterou kontroluje Tomáš Chrenek. „Ovládáme 69procentní podíl, zbývající akcie jsou na doručitele, které na valné hromadě zastupuje právní kancelář Advia,“ řekl týdeníku Euro Chrenek. Enias podle Chrenka zvažuje, že pověří své právní zástupce, aby zjistili, proč nebylo naplněno její předkupní právo na akcie Moravia Energo.

„Považuji za klíčové pro další rozvoj společnosti, aby 100 procent jejích akcií ovládala firma Enias,“ dodal pro Euro Chrenek. Kolik akcií Gross v Moravia Energo přesně ovládá, bude zřejmé po nejbližší valné hromadě společnosti. Její majoritní vlastník totiž plánuje odhlasovat změnu formy všech akcií na majitele.

Moravia Energo patří mezi nejvýznamnější tuzemské obchodníky s elektřinou a je nezávislá na společnosti ČEZ. Loni zobchodovala 1,8 TWh elektřiny, letos vedení firmy počítá s prodejem kolem 2,5 TWh. Tím by obsadila asi pět procent českého trhu. Firma vlastní strategickou linku vysokého napětí, která spojuje Česko s Polskem. Jen loni v Polsku koupila 384 tisíc GWh elektřiny, která je zhruba o 20 procent levnější než v Česku.

Současnou tržní hodnotu společnosti odhadují analytici minimálně na miliardu korun, což vychází ze vzorce, kterým se v dnešní době stanovuje cena energetických podniků: hrubý zisk násobený deseti. V tomto případě by hodnota Grossova podílu dosahovala částky kolem 300 milionů korun. Aby plnou cenu nákupu menšinového podílu fyzickou osobou financovala banka, to není v České republice vůbec jednoduché a bankéři se shodují, že jde o téměř nemožnou transakci.

Společnost Moravia Energo spoluzaložily v roce 2000 Třinecké železárny. S jejími zástupci přitom přišel Gross do styku v době, kdy v politice začínal. Spolumajitele Tomáše Chrenka navštívil v roce 1999 coby předseda parlamentního klubu ČSSD se svým známým, náměstkem ministerstva průmyslu, Robertem Sýkorou. Tehdy se rozhodovalo, zda bude Třinec zařazen do revitalizačního programu. Železárny tehdy peníze na revitalizaci nedostaly, Špidlova vláda však později, když už byl Gross vicepremiérem, schválila obchod, na kterém Třinečtí podle zpravodajského serveru iDNES vydělali přes 1,5 miliardy korun. Jak uvádí iDNES, ze zápisu z valné hromady akcionářů Moravie Energo vyplývá, že třetinový podíl, který má dnes Gross, vlastnil ještě v roce 2004 Robert Sýkora.

Lucie Strašíková