Inflace i nezaměstnanost v březnu klesly

Praha - Růst spotřebitelských cen v březnu zpomalil na 7,1 procenta ze 7,5 procenta v předcházejících dvou měsících. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Experti počítají s uklidněním inflace v průběhu roku pod 5 procent. Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 5,6 procenta z únorových 5,9 procenta. Počet lidí bez práce, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, se snížil na 312 tisíc osob. Za poklesem nezaměstnanosti stojí zahájení sezonních prací.

Ceny zboží klesají, služeb rostou

Inflace nakročila očekávaným směrem zpět. Potvrdil se pokles cen potravin. Naopak v růstu pokračovaly ceny bytů. „Inflace klesne do konce roku až k pěti procentům, začínáme sledovat tento klesající trend, je za ním silná koruna, čehož důkazem je, že ceny zboží klesají a ceny služeb rostou,“ vysvětlil analytik České spořitelny Martin Lobotka. „Pokud bude koruna takto dále růst, nemyslím si, že ČNB sáhne na úrokové sazby,“ odhadl Lobotka.

Pokles nezaměstnanosti už nemá rezervy

„Česká republika se pohybuje někde při hranici přirozené míry nezaměstnanosti,“ myslí si Lobotka. Statistika ukázala dále některá zajímavá čísla. Na jedno pracovní místo připadá v průměru 2,2 žadatele. Problematické okresy jako Jeseník nebo Děčín evidují až 13 uchazečů. Podporu v nezaměstnanosti poskytovaly úřady v březnu 109 783 uchazečům o práci, tedy téměř třetině všech osob vedených v evidenci.