Změna klecových chovů vyjde české drůbežáře na dvě miliardy korun

Brno - Čeští producenti vajec budou muset v příštích letech investovat nejméně dvě miliardy korun, aby splnili podmínky evropské směrnice, která má od roku 2012 zakázat chov slepic v neupravených klecích. Aby ztlumil finanční dopad změn na chovatele slepic, chce prezident Agrární komory Jan Veleba společně s ministerstvem zemědělství připravit pravidla pro čerpání podpůrných investic z evropských fondů a státního rozpočtu. Využít by je drůbežáři mohli již v roce 2009.

„Dvě miliardy jsou pouze odhad pro investice do úpravy stávajících klecí. Aby ale nedošlo k poklesu produkce vajec, musejí se postavit nové haly a včetně těchto staveb se mohou náklady vyšplhat až na trojnásobek,“ upozornila dnes Dagmar Tůmová z Českomoravské drůbežářské unie. Při současných nízkých cenách vajec je podle ní také nejisté, zda všichni výrobci budou do nových technologií ochotni investovat. Dotace lze čerpat jen na 40 procent investic, na stavby je nelze použít vůbec, dodala.     

Poklesu produkce se prý nevyhnou ani ostatní státy Evropy. „V EU je kolem dvou třetin chovů v klecích. Není proto technicky možné výrobu za tak krátkou chvíli změnit. Většina chovatelů navíc stále vyčkává, zda se podmínky směrnice ještě nepodaří změnit či alespoň odložit její platnost,“ zmínila Tůmová. Proti současnému znění směrnice bojuje 11 členských států unie. Podle chovatelů opatření způsobí zdražení vajec a zvýšení levných dovozů ze zemí mimo unii. Česko už nyní dováží asi 20 procent vajec ze zahraničí.     

V konvenčních klecích se v Česku chová až 90 procent všech nosnic. Alternativní chovy s podestýlkou, ve volném výběhu nebo biochovy tvoří jen deset procent. Evropská směrnice počítá s tím, že od roku 2012 bude povolen chov pouze ve volném výběhu, voliérách nebo takzvaných obohacených klecích. V těch je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřadu. Zatímco v konvenční kleci vychází na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené je to 750 centimetrů čtverečních.