Uvěrová krize se zhoršila, ztráty činí téměř bilion dolarů

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) varuje: Globální úvěrová krize se za poslední půlrok zhoršila a začíná ohrožovat ekonomický růst. Finanční ztráty se již vyšplhaly na téměř jeden bilion dolarů. Navíc hrozí, že by se problémy mohly přelít ze západních států do mladých tržních ekonomik.

Finanční trhy zůstávají pod značným tlakem násobeným znepokojivým makroekonomickým prostředím a slabě kapitalizovanými institucemi," píše fond v pravidelné pololetní zprávě o globální finanční stabilitě. Banky se ve velkém zbavují svých dluhů. K letošnímu březnu odepsaly již 945 miliard dolarů.

Situace by se ale mohla ještě zhoršit. Mezinárodní měnový fond se obává, že se problémy rozšíří také na mladé tržní ekonomiky. „Makroekonomická rizika, která se koncentrují v americké ekonomice, mají značný dopad na systémově důležité finanční instituce a mohou se přelít na globální trhy,“ upozornil MMF.

Fond dále očekává, že v nadcházejících několika čtvrtletí bude podstatně zpomalovat tempo růstu produkce Spojených států. Částečně tak potvrdil tvrzení, se kterým před časem přišel guvernér americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. USA se podle něj v prvním pololetí letošního roku propadnou do recese. Konkrétní předpovědi pro jednotlivé země světa představí fond ve středu, kdy vyjde jeho pololetní prognóza.