Francie nabídne návrh eurodaně, Irsko se nepřidá

Brusel/Dublin - Francie se během svého předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku chystá navrhnout společnou korporátní daň pro všechny členské země. Francouzská ministryně financí Christine Lagarde během včerejší bruselské ekonomické konference vyhlásila, že je ta pravá doba sjednotit daňovou politiku. Daň, která by se vztahovala na nadnárodní společnosti a jejíž výnos by připadl dle unikátní formule právě těm zemím, ve kterých firma působí, se nelíbí Irsku.

Daňový eurokomisař Laszlo Kovacz má vlastně jediný úkol, a to vytvořit citlivou společnou daňovou politiku. „Návrh zřejmě podám během francouzského předsednictví,“ uvedl Kovacz. Eurodaň tedy spatří světlo světa už letos na podzim.
 
O co v návrhu jde? EU by ráda sjednotila pravidla pro výpočet korporátních daní. Motivem je zjednodušení orientace nadnárodních firem mezi daňovými režimy. Zisk společnosti působící ve více než jedné evropské zemi by se danil podle jednotné euroformule. Zisk by pak byl realokován právě do těch zemí, ve kterých firma operuje. Evropská komise si od francouzské patronace nad návrhem slibuje silnou lobbistickou podporu ve vyjednávání při národních implementacích případného rozhodnutí.
 
Navrhovatelé s prezentací detailů reformy ale vyčkávají, a to z prozaického důvodu. Irsko je jedinou zemí, ve které se o Lisabonské smlouvě rozhodne v referendu a v EU panuje obava, že by právě Irové nemuseli jednotnou evropskou daňovou politiku vítat s nadšením, a to by mohlo ovlivnit jejich hlasování ve věci Lisabonské smlouvy. Proto se s jednáním o eurodani čeká až po irském plebiscitu. Strach ale tlumí právě francouzská ministryně: „Ještě jsem nepotkala Ira, který by se něčeho bál,“ odvětila.
 
Irský ekonomický úspěch je dle tamní vlády způsoben právě dobře nastavenou daňovou politikou a té se nehodlá vláda jen tak vzdát. „Máme právo veta, takže ať si Francouzi říkají, co chtějí, náš daňový režim je natolik vhodný pro naši zemi, že se ho nevzdáme, kdo by se k nám chtěl přidat, jen dobře,“ nechal se slyšet mluvčí irského ministra zahraničí Dermot Ahern.