Světová ekonomika poroste v nejbližších dvou letech 3,7 procenty

Washington/Londýn - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes odpoledne představil výhled světové ekonomiky pro příští měsíce a roky. Už dříve ale výsledky výhledu pronikly do redakce britského deníku Daily Telegraph. K dispozici je měl i portál ct24.cz. Projekce snížila odhad všech sledovaných ukazatelů, varuje také před rozšířením krize finančních trhů, potažmo recese, do zemí východní Evropy.

Zpráva snížila odhad růstu ekonomiky USA na 0,5 procenta, nevyloučila ale, že USA jsou v recesi. Náklady finanční krize ve výši bilion dolarů jsou podle zprávy nejhorší ekonomickou krizí v historii.

Výhled komentuje také pozici východní Evropy, privátní sektor těchto zemí je dle MMF předlužen a bude mít problém vyrovnat se s tlaky finanční krize nesoucí se přes Evropu z USA. Česká ekonomika v letošním roce poroste tempem 4,2 procenta, což je výrazné zpomalení proti loňskému roku, kdy růst HDP činil 6,5 procenta.

Odpoledne publikovaná revize výhledu World Economic Outlook je předzvěstí chystaného zasedání MMF a Světové banky na závěr tohoto týdne.