Slovensko omezí sílu obchodních řetězců

Bratislava - Slovenský parlament schválil zákon, který zpřísňuje podmínky pro obchodní řetězce. Vláda si od něj slibuje především zlepšení postavení dodavatelů. Od příštího roku budou mít řetězce omezené možnosti při vybírání nejrůznějších poplatků a nebudou moci dodavatele nutit, aby jim zboží prodávali pod cenou. Odpůrci nového zákona varují před růstem cen.

Veškeré poplatky, které dnes obchodní řetězce od dodavatelů vybírají, ať už jde o platby za lukrativnější umístění zboží v regále nebo třeba poplatek za zařazení do registru dodavatelů, nebudou moci nově překročit tři procenta z celkové ceny dodávaného zboží. V případě, že řetězce nový zákon poruší, bude jim hrozit pokuta až do výše deseti milionů slovenských korun nebo dvojnásobek v případě, že se tak stane opakovaně.

Po zpřísnění podmínek pro obchodní řetězce volala kromě dodavatelů také Slovenská zemědělská a potravinářská komora. Kriticky se však k novému zákonu staví obchodníci. Tento krok podle nich povede ke zdražování.

Zpřísnění podmínek požadují také čeští zemědělci a potravináři. Společný návrh sociálnědemokratických poslanců a potravinářské komory vláda v březnu zamítla. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) argumentuje, podobně jako odpůrci slovenského zákona, nebezpečím zdražování v českých supermarketech. Otázka regulace tržní síly obchodních řetězců se přitom řeší i na úrovni Evropské unie. Evropský parlament v únoru požádal Evropskou komisi, aby se zneužíváním tržní síly obchodních řetězců začala zabývat.