Po prvním kvartálu přijde s radami finančním trhům MMF i G7

Washington - Zástupci vlád a finančního sektoru z celého světa budou o víkendu na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky diskutovat o krocích proti nynější světové finanční krizi. Mimo vytvoření postoje k aktuální situaci ve světové ekonomice bude mít fond na programu reformu rozhodování a změny ve financování organizace. Ještě před víkendovým summitem se sejdou ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny zemí G7, k jednání si přizvali i řadu zástupců soukromých bank.

MMF v úvodu týdne ve zprávě o stabilitě finančních trhů upozornil na nelichotivý vývoj v posledních šesti měsících, ten začíná ohrožovat mnohé ekonomiky a brzdí finanční růst. Fond odhadl ztráty z hypoteční krize na jeden bilion dolarů. Spojené státy jsou dle fondu jen krůček od recese, celosvětový ekonomický růst bude letos jen 3,7 procenta.

MMF za nic nemůže

Mezinárodní měnový fond dle svého šéfa Dominique Strausse-Kahna nemůže za to, že na nynější globální úvěrovou krizi a finanční otřesy málo upozorňoval. Spojené státy podle něj odmítly doporučení fondu ohledně bankovní regulace a dohledu, proto je prý fond z obliga. Fondu je vyčítána snaha radit finančním trhům v současné atmosféře, když ji nebyl schopen ani předpovědět. 

Tématem rozhovorů bude i reforma rozhodovacího mechanismu v MMF. Změny, o nichž se diskutuje déle než rok, mají dát větší váhu rozhodování rozvojovým zemím, jejichž podíl na světové ekonomice v posledních letech výrazně roste. Členské země by také měly posoudit plán vedení MMF na přeměnu mechanismu jeho financování, první takovou reformu za 62 let jeho existence. Změny by měly v nejbližších letech odbourat rozpočtový deficit fondu a v jejich rámci se mimo jiné počítá s prodejem více než 400 tun zlata. 
 
G7 žádá zodpovědnost soukromých bank 
 
„Banky musí být stabilizátory krize, ne její hlavní aktéři,“ prohlásil americký ministr financí Henry Paulson při pracovní večeři se zástupci zemí skupiny G7. Výstupem setkání bankéřů bude dohoda na balíčku 65 opatření a doporučení, takzvaný Financial Stability Forum Proposal. Zpřísní se standardy pro ratingové agentury, morálním závazkem bank bude publikovat promtně veškerá svá rizika.
 
Měnové fluktuace a reakce na ně, které byly dosud odsouvány na druhou kolej, se dle vyjádření bankéřů také dostávají do hledáčku jejich agendy. Nová maxima eura vůči dolaru nebo posilování čínského yuanu už začínají pálit i měnové autority. Klíčovým výrokem byla věta guvernéra americké centrální banky Fed Bena Bernankeho: „Než se zamyslíme nad ozdravnými kroky, měli bychom pozorně naslouchat měnovým signálům,“ uvedl.