Negativní výhled amerického GE stáhl dolů i pražskou burzu

Praha - Americký průmyslový gigant General Electrics (GE) oznámil zisk za první čtvrtletí letošního roku a trhy poskočily okamžitě dolů. Navíc GE nepotěšil investory výhledem na další období, koncern bývá pro svou pestrou škálu oborů působnosti indikátorem atmosféry na trzích. Pražská burza byla do červených čísel tažena především horšími výsledky obchodů s akciemi bankovních titulů. Páteční obchodování, shrnutí celého týdne i vhled do toho dalšího nabídlo Studio Burza.

Zisk GE v prvním čtvrtletí letošního roku nečekaně klesl o šest procent. Důvodem bylo zpomalení růstu americké ekonomiky a krize na úvěrových trzích, které stáhly dolů zisky finanční, průmyslové a zdravotní divize. Frankfurt, Paříž nebo Londýn a především průmyslové a elektronické tituly jako Siemens po oznámení ztrácely. V novém týdnu se budou muset navíc světové parkety poprat s dnešní zprávou o nejnižší úrovni spotřebitelské důvěry v USA za posledních 26 let.

Pražská burza odpoledne obrátila svůj ranní růstový směr a uzavřela den v červených číslech. K obratu zavelely akcie bank pod tlakem zahraničních prodejců. Index PX byl v závěru níže o 0,78 procenta na 1533,1 bodu. „Pražská burza odepsala veškeré zisky, které získala v ranní části obchodování díky negativnímu výhledu General Electric na rok 2008,“ uvedl obchodník Patria Finance Martin Stuchlík.

Komerční banka končila slabší o 2,49 procenta na úrovni 3919 korun, akcie Erste Bank oslabily o 1,92 procenta na 1021 korun. Proti propadu většiny předních titulů se postavily dnes nejobchodovanější akcie energetické společnosti ČEZ, jejichž hodnota vzrostla o 1,09 procenta na 1211 korun. Ranní zpevňování udržely i cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, za celý den přidaly 0,6 procenta na 270,10 koruny.

Výsledková sezóna nekončí jen ziskem GE, v úvodu týdne oznámil hospodářský výsledek prvního čtvrtletí výrobce hliníku Alcoa, jeho zisk se propadl o 53 procent, akcie okamžitě klesaly, až o deset procent. V příštím týdnu oznámí výsledky například Intel, IBM, Coca-Cola, Google nebo Johnson & Johnson.

Pokračují i námluvy Yahoo a Microsoft. Yahoo nabídku převzetí ve výši 44 miliard dolarů přijal, vedení společnosti ale přišlo s alternativami. Přesto trh vnímá spojení firem jako hotový obchod a pozitivně na něj reagují i akcie obou společností.