Chávez zdaní zisk z výroby ropy 60 procenty

Caracas - Venezuela v úterý schválila zákon, který zdaní zisky zahraničních ropných společností. Vláda Huga Cháveze si tak upevní kontrolu nad zbytky aktivit cizích ropných firem v zemi, která je největším těžařem ropy na západní polokouli.

Při ceně referenční ropy Brent nad 70 dolary za barel budou zahraniční ropné společnosti odevzdávat 50 procent a při ceně nad 100 dolarů stát získá 60 procent z příjmů. „Příjmy z nové daně by mohly dosáhnout devíti miliard dolarů ročně,“ uvedl ministr ropného hospodářství Rafael Ramírez.
 
Chávez loni znárodnil všechny projekty těžby těžké ropy, zahraničním firmám ale dovolil zůstat v zemi v pozici menšinových partnerů na polích, která předtím provozovaly. Americký koncern Exxon Mobil se kvůli znárodnění aktiv soudí s Venezuelou o náhradu 12 miliard dolarů.
 
Minulý týden vyhlásil prezident Chávez okamžité znárodnění celého cementárenského průmyslu. Země už dříve začala zestátňovat podniky operující na trhu s elektřinou, telekomunikacemi i zemním plynem. Chávezovu vládnutí se začíná přezdívat „socialismus třetího tisíciletí“.