Podnikatel Nepolsky požaduje po Česku 968 milionů korun

Praha - Česko čelí další arbitráži za miliardu korun. Podle internetového deníku Aktuálně.cz podnikatel Georg Nepolsky požaduje po státu 968 milionů korun za zmařené investice. K arbitráži směřuje i dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Tady se hraje o 620 milionů.

Do seznamu arbitrážních sporů se nejnověji zapsal podnikatel Georg Nepolsky. Internetový deník Aktuálně.cz zjistil, že Nepolsky se snaží získat náhradu za zmařené investice v oblasti čerpání podzemních vod k potravinářským účelům. Ve hře je částka 968 milionů korun před započtením úroků.
 
K arbitrážnímu řízení spěje také dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Německý podnikatel Peter Franz Vocklinghaus po českém státu požaduje 620 milionů. S úroky se ale suma šplhá až k miliardě.
 
Nejdražší spor Česka je v současnosti spor se společností ArcelorMittal kvůli privatizaci železáren Vítkovice Steel. Z té byl Mittal vyloučen. V arbitráži jde o zhruba 20 miliard korun. V kauze se ale obě strany snaží o dohodu. Podle ministerstva financí by dohoda mohla být hotova v polovině roku.