Nejdražší značkou světa zůstává Google

Praha - Nejdražší značkou na světě je internetová společnost Google. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejní společnost Millward Brown. Google tak získal prvenství podruhé za sebou. Změna se nekonala na žádném z první pětice míst žebříčku. V dnešním Dobrém ránu to uvedla ředitelka Millward Brown v ČR Petra Průšová.

Kritérii při hodnocení firem v průzkumu byla kromě finančních podniků také hodnocení spotřebitelů. Google se na první místo žebříčku nejdražších značek světa dostal poprvé před rokem, kdy sesadil do té doby vládnoucí Microsoft. Jeho hodnota se tehdy skokově zvýšila o 77 procent na 66,4 miliard dolarů. Jeho jméno a povědomí o značce se letos podle Průšové cení o dalších bezmála dvacet miliard výš.

Rostla cena všech hodnocených značek. „Celá stovka nejcennějších se vyšplhala až ke dvěma bilionům amerických dolarů. Byl to nárůst zhruba o 20 procent, což je dvakrát tolik, co loni,“ uvedla Průšová. Nejvíce se podle ní na letošním růstu podílely technologické firmy a nové trhy, zejména ten čínský.

V nezměněném pořadí zůstalo letos prvních pět příček žebříčku. Ty loni obsadily GE, Microsoft, Coca-Cola a China Mobile. Do první desítky se dostaly tři nové značky, jsou jimi Nokia, Apple a McDonald's.

Nejpomalejší nárůst hodnoty zaznamenaly značky zabývající se obchodem s pohonnými hmotami, balenými vodami a bankovnictvím, kde se projevila probíhající finanční krize. „Na finančním sektoru je zajímavé, že se do první desítky bank dostaly letos poprvé čínské banky a právě čínské banky táhly vývoj celého tohoto odvětví,“ uvedla Průšová.

Více než polovina nejdražších značek pochází ze Spojených států, největší růst pak vykazují nové trhy jako Čína a Rusko, Brazílie a Indie. Vůbec poprvé se letos mezi první stovku nejdražších značek dostala firma z oblasti střední a východní Evropy, byl jí ruský mobilní operátor MTS. „V celé top stovce se umístilo pouze 16 zemí z celého světa, takže si dovedeme představit, že Česká republika se svými značkami se neumístila,“ zdůrazňuje Průšová.