Na největšího provozovatele letišť v Británii útočí antimonopolní úřad

Londýn - Vlastník tří největších londýnských letišť společnost BAA se bude muset možná některého z nich vzdát. Antimonopolní úřad totiž prošetřuje, zda postavení firmy na trhu není příliš dominantní. Konečné rozhodnutí by mělo padnout do konce května. Prodej některého z dopravních uzlů by uvítaly především letecké společnosti, které BAA kritizují kvůli nedostatečným investicí do rozšiřování kapacit.

BAA vlastní Heathrow, Gatwick a Standstead. Prodej některého z nich by mohl podle antimonopolního úřadu i leteckých společností zvýšit tlak na investování a další rozvoj provozu. Nemusely by se tak opakovat problémy s odbavováním cestujících, které v posledních měsících zachvátily Heathrow.  

Provozovatel letišť zmíněné obavy chápe. Žádného ze svých dopravních uzlů se ale vzdát nechce. „Odmítáme názor, že naše vlastnictví je v neprospěch cestujících a dál budeme pokračovat v odstraňování krátkodobých problémů i v dlouhodobých investicích,“ zdůraznil generální ředitel BAA Colin Matthews. 

Kromě Londýna má BAA velký vliv i ve Skotsku. Tam mu patří letiště v Glasgow, Edinburghu a Aberdeenu, což mu dává 84 procentní podíl na veškeré tamní letecké dopravě. Odborníci proto tvrdí, že prodej jednoho letiště nebude k zajištění zdravého konkurenčního prostředí stačit. BAA by se podle nich měla vzdát jednoho uzlu v Londýně a druhého ve Skotsku.