Ropa na rekordu téměř 120 dolarů, dnes začala na 118

Londýn/New York - Světové ceny ropy včera s podporou slabého dolaru stoupaly na další rekordy a americká ropa se těsně přiblížila hranici 120 dolarů za barel. Ceny táhnou vzhůru problémy s dodávkami z Nigérie a Ruska a odpoledne poskytl trhu další impulz výstup eura k dolaru nad 1,60 USD. Dnes se z důvodu výměny kontraktů z květnového na levnější červnový obchodovala za 118 dolarů za barel. Čeká se ale další růst.

Ceny americké ropy dnes začaly o zhruba dva dolary pod úterními rekordy, avšak jen proto, že hlavní obchodovaný kontrakt s dodávkou v květnu v úterý vypršel a nahradil jej levnější červnový kontrakt. Jinak zůstává vše při starém a ropu na vysokých úrovních drží slabý dolar, problémy s dodávkami z Nigérie a stávka v rafinerii ve Skotsku.

Cena americké lehké ropy včera uzavírala v New Yorku na 119,37 dolaru za barel s denním přírůstkem 1,89 dolaru, během dne vystoupila až na 119,90 USD. Severomořská ropa Brent se dostala na nový rekord 116,75 USD za barel a končila na 115,95 USD.
 
Za růstem cen je i nadále série faktorů v čele s poklesem kurzu dolaru a vysokou poptávkou v rozvojových zemích, k růstu nyní přispívají i stávky v přístavech a rafineriích a obavy z narušení dodávek z Nigérie, kde se obnovily útoky povstalců na ropovody. Vyhlídky na další růst cen k ropě přitahují spekulativní investiční fondy, které cenový růst dále zrychlují. Obavy z rekordních cen ropy dnes vyjádřil prezident USA George Bush.
 
Cenovému vývoji dodal dynamiku další pokles dolaru, vůči němuž euro poprvé prorazilo úroveň 1,60 USD. Slabý dolar znehodnocuje investiční aktiva obchodovaná v americké měně a nutí investory zajišťovat se proti tomu investicemi do komodit.
 
„Pokaždé, když trh dosáhne nového maxima, naznačuje to, že trendu růstu stále platí, a to je pro fondy katalyzátor k dalším nákupům,“ objasňoval agentuře Reuters samovolnou dynamiku cenového vzestupu Tony Machacek z firmy Bache Commodities. Ve středu bude trh sledovat týdenní zprávu o vývoji ropných zásob v USA.
 
Obavy z napětí v dodávkách vyvolávají i zprávy z Ruska, které je největším producentem ropy mimo kartel OPEC. Rusko předpovědělo, že v letošním roce vytěží méně ropy než loni.
 
Saúdskoarabský ropný ministr Alí Nuajmí uvedl, že hlavním pramenem napětí v dodávkách jsou omezené kapacity pro investice do nových těžebních projektů. Projevuje se v tom podle něj nedostatek pracovních sil, strojních zařízení a materiálů, což vede k odkládání a prodražování investičních projektů.