E15: ČSOB vyhrála dvě arbitráže se státem

Praha - Vleklý spor o pohledávky zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) je zase o kousek blíž konečnému vyřešení. Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR zamítl dvě žaloby, které podalo ministerstvo financí proti ČSOB, která aktivity IPB převzala. Banka tak nemusí státu vracet 123 milionů korun. Informoval o tom deník E15.

Rozhodnutí soudu osvobodilo banku od vrácení 80 milionů korun, které získala postoupením pohledávky bývalé IPB za společností Detax, a dalších 43 milionů, které zbyly po společnosti Rosa styl. „V obou případech bylo jasně řečeno, že postupní smlouvy jsou platné,“ potvrdil deníku E15 Ondřej Vychodil z ČSOB.   

Ministerstvo s verdiktem nesouhlasí. Banka podle něj převedla pohledávky do České konsolidační agentury v rozporu se smlouvami, které uzavřela se státem, když přebírala padlou IPB.     

Dvě uzavřené pře ale nejsou jediné, které stát s ČSOB vede. Celková hodnota sporných pohledávek činí 2,1 miliardy korun. „Jde o rutinní dořešování převodu a uznávání pohledávek, které konsolidační agentura získala při oddlužování a záchraně bank,“ vysvětlil ředitel mezinárodně právního odboru ministerstva financí Radek Šnábl. „Obvykle se jedná o to, zda pohledávka existuje či nikoli. Pokud soud uzná, že ano, stát ji podle smlouvy o zárukách proplácí,“ dodal.     

Vedení podobných arbitráží jako s ČSOB není podle Šnábla pro Českou republiku nic neobvyklého. Podobných sporů řeší desítky, a to nejen s ČSOB, ale také například s Českou spořitelnou.