Prognóza EU přiblížila Slovensko k přijetí eura

Brusel - Pravidelná jarní prognóza, kterou dnes zveřejnila Evropská komise je pro Slovensko velmi příznivá. Růst spotřebních cen by měl zažít vrchol ve třetím čtvrtletí letošního roku a poté by měl začít mírně zpomalovat. Za celý letošek by inflace měla činit 3,8 procenta a v příštím roce 3,2 procenta. Tato předpověď přibližuje Slovensko k přijetí eura. Obavy z vysokého růstu cen, který by vstup do eurozóny mohl případně zhatit, se nepotvrdily. Podobně příznivá je pro Slobensko i předpověď růtu ekonomiky.

„Příznivé efekty na konci roku 2008 by měly vést k určitému zpomalení růstu spotřebitelských cen, obzvláště při kontrole druhotných dopadů a v případě, že nenastane další vlna zvyšování cen komodit na světovém trhu,“ píše komise ve své zprávě. Zpomalení růstu spotřebitelských cen by prý mohlo být ještě nižší, ale Evropská komise pro konec letošního roku očekává vyčerpání zásob cigaret s ještě starými cenami. Pak by se na trhu měly objevit zásoby nové, již s vyššími cenami.     

Velmi pozitivně vidí Evropská komise i růst slovenského hospodářství. Přidat by letos mělo o sedm procent a v příštím roce o 6,2 procenta. „Domácí poptávka pravděpodobně zůstane hlavní hybnou silou ekonomické expanze, zatímco příspěvek (k HDP) exportu by měl ve sledovaném období výrazně klesnout,“ uvedla komise ve své předpovědi. 

Téměř neměnný by měl letos i příští rok zůstat rozpočtový deficit. Brusel pro letošek odhaduje, že veřejné finance skončí se schodkem ve výši dvou procent a v roce 2009 se schodkem 2,3 procenta. „Celkový dluh by měl zůstat vesměs stabilní,“ dodala komise s tím, že v současnosti dosahuje necelých 30 procent HDP.

Vývoj Slovenska je v EU výjimečný

Předpověď Evropské komise pro vývoj Slovenska patří k nejpříznivějším z celého společenství. Slovensko zůstane jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik v unii i letos a příští rok. Jako u jednoho z mála členských států Evropská komise ponechala odhad růstu HDP na Slovensku na stejné úrovni, kterou předpovídala na podzim. V ostatních případech přitom své prognózy většinou snižovala, někdy i výrazně.

Prognózu růstu ekonomiky Evropské unie jako celku komise pro letošek snížila z 2,4 procenta na 2 procenta. V příštím roce by mělo evropské hospodářství dále zpomalit na 1,8 procenta. „Zpomalení růstu je důsledkem pokračující nestability na finančních trzích, zpomalení ve Spojených státech a zdražování komodit,“ vysvětluje se v prognóze výkonného orgánu EU.

Evropská komise výrazně navýšila ve srovnání s podzimní předpovědí i předpokládaný vývoj inflace v Evropské unie, a to z 1,2 procentního bodu na 3,6 procenta. Za zrychlením podle ní stojí především zdražování potravin a energií.